c S
Dnevne novosti

Rusija osporava ovlasti Visokog predstavnika za BiH

11.01.2010 07:59 SARAJEVO, 9. siječanj 2010.Hina Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Aleksandar Bocan Harčenko u subotu je izjavio kako Rusija neće poduprijeti moguću uporabu ovlasti Visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka.
"Uporaba bonskih ovlasti od strane Visokog predstavnika u BiH ne može biti korisna, jer se time samo stvaraju krizne situacije", izjavio je Bocan Harčenko novinarima u Banja Luci gdje je bio među rijetkim diplomatima nazočnim obilježavanju dana Republike Srpske.

Ruski veleposlanik je istaknuo kako se Rusija odlučno protivi intervencionističkim ovlastima danim Visokom predstavniku te da stoga nije ni poduprla izjavu zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) objavljenu u petak. U izjavi iza koje stoje najutjecajnije zapadne zemlje te Turska dana je puna potpora Inzkovom djelovanju te njegovim odlukama da produži mandat inozemnim sucima i tužiteljima koji rade na procesuiranju ratnih zločina u BiH.

Vlastima Republike Srpske istodobno je upućeno upozorenje da ne smiju dovoditi u pitanje Inzkov autoritet kao i da bi se moguće raspisivanje referenduma o odlukama Visokog predstavnika smatralo ozbiljnim kršenjem Daytonskog sporazuma. Bocan Harčenko nije izravno odgovorio da li bi Rusija podržala RS ukoliko vlasti tog entiteta ipak organiziraju referendum rekavši tek kako njegova zemlja "razumije" reagiranja iz Banje Luke na Inzkove odluke.