c S
Dnevne novosti

Afera Icesave: neće biti posljedica za približavanje Islanda EU-u

12.01.2010 07:40 REYKJAVIK, 9. siječnja 2010.(Hina/AFP) Španjolsko predsjedništvo Europske unije reklo je da razmirica Islanda s Londonom i Den Haagom, koja je izbila nakon stečaja islandske banke Icesave, neće utjecati na njegovu kandidaturu za EU, priopćilo je islandsko ministarstvo vanjskih poslova.
Islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson je telefonski razgovarao sa španjolskim kolegom Miguelom Angelom Moratinosom, čija zemlja od 1. siječnja predsjeda EU-om. Moratinos je u razgovoru istaknuo da će španjolsko predsjedništvo EU-a aferu Icesave i kandidaturu promatrati kao odvojena pitanja.

Kazao je kako "novonastala situacija u Islandu neće utjecati na prihvaćanje zahtjeva za ulazak" zemlje u EU. Moratinos je u petak rekao da bi afera Icesave i blokada povrata duga britanskim i nizozemskim štedišama mogle odgoditi pristupne pregovore Islanda i EU-a. Islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimsson kazao je da neće potpisati zakon o povratu 3,8 milijarda eura Velikoj Britaniji i Nizozemskoj čijih je 320.000 građana oštećeno zbog bankrota islandske banke u listopadu 2008.

Island je u srpnju 2009. predao zahtjev za ulazak u EU u nadi da će stabilizirati svoje gospodarstvo koje je 2008. zapalo u krizu.