c S
Dnevne novosti

Ashton: moramo osigurati da se čuje glas EU-a

12.01.2010 07:46 BRUXELLES, 11. siječanj 2010.Hina Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton zauzela se za jači europski angažman na promicanju mira, zaštiti slabijih, borbi protiv siromaštva i u rješavanju mnogih problema današnjice.
"Uvjerena sam poput mnogih od vas da unutar EU-a i diljem svijeta postoji jasan poziv za veći europski angažman na promicanju mira, zaštiti ranjivih, borbi protiv siromaštva i u rješavanju mnogih problema današnjice. Moramo odgovoriti na taj poziv kombinirajući vodstvo i partnerstvo, braneći naše vrijednosti i promičući naše interese te slušajući ono što naši partneri kažu. I osigurati, kada govorimo, da se naš glas čuje", rekla je Ashton pred članovima vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

Ashton je tri sata odgovarala na pitanja europskih parlamentaraca u sklopu saslušanja, koje moraju proći svi članovi Europske komisije prije potvrđivanja u Europskom parlamentu. Prije Lisabonskog ugovora visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku bio je odgovoran samo Vijeću EU-a, to jest državama članicama.

Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora, visoki predstavnik je ujedno i potpredsjednik Europske komisije i temeljem toga odgovoran je i Europskom parlamentu.Na tu novu dužnost, koja uključuje mnogo veće ovlasti, izabrana je Britanka Catherine Ashton.

Ona će ubuduće predsjedati Vijećem EU-a za vanjske poslove, koje okuplja šefove diplomacija zemalja članica EU-a. Svojim prvim prioritetom Ashton smatra uspostavu europskog diplomatskog servisa, nove službe koja će biti zadužena za provedbu vanjskopolitičkih ciljeva EU-a. "To nije samo birokratski posao nego i prilika, koja se jednoj generaciji samo jedanput pruža da se izgradi nešto što objedinjava sve elemente našeg angažmana - političkog, ekonomskog i vojnog - radi provedbe koherentne strategije", rekla je Ashton.

Ashton drži da Europska unija treba biti aktivna i operativna kako u globalnim pitanjima, tako i u neposrednom susjedstvu. "Zajedno s globalnim pitanjima, mi kao EU odgovorni smo i za naše susjedstvo. Naša šira međunarodna vjerodostojnost također ovisi o tome kako surađujemo s našim neposrednim susjedima. To znači promicanje istinskih političkih reformi na zapadnom Balkanu i osigurati da cijela regija uspije na svom putu uključivanja u EU-u", rekla je Ashton, posebno ističući Bosnu i Hercegovinu.

"Potrebna nam je učinkovita strategija za prevladavanje političkog zastoja u BiH", rekla je. "To je jedna zemlja s različitim zajednicama koje moraju koegzistirati, a kako to postići pitanje je o kojem treba raspravljati", rekla je Ashton, koja je također odbacila ideje o raspisivanju referenduma o statusu pojedinih dijelova zemlje. "Mogu imati referenduma koliko žele, ali na kraju će to biti jedna zemlja", rekla je.