c S
Dnevne novosti

Josipović: borba protiv korupcije i ulazak u EU prioriteti su mog mandata

12.01.2010 07:49 ZAGREB, 11. siječnja 2010.(Hina) Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je na svojoj prvoj konferenciji za novinare da će prioriteti njegova predsjedničkog mandata biti borba protiv korupcije i kriminala kao uvjeta o kojemu ovisi budućnost Hrvatske, kako gospodarska, tako i vezana uz njezin međunarodni položaj u EU.
Josipović je rekao kako je u ovom trenutku očito da je borba protiv korupcije dobila "novi zamah u odnosu na prijašnja vremena", ali i istaknuo kako se ona mora podići na višu razinu.

"To je najvažnija zadaća ovog trenutka, uvjet ulaska Hrvatske u EU i važan korak za hrvatsku budućnost", poručio je. Upozorio je da korupcija i kriminal zaprječavaju nužne reforme, posebno u gospodarstvu čiji je razvoj izuzetno bitan za standard građana, naglasivši potrebu da se gospodarstvo preorijentira iz uvoznog u izvozno i proizvodno, ono koje može otplaćivati vanjski dug te poticati poduzetništvo.

Da bi pravna država u cijelosti zaživjela, ustvrdio je, nužna je brza i učinkovita zaštita radničkih prava kao temeljne socijaldemokratske tekovine. Josipović je naglasio da će blisko surađivati s Vladom, ali i oporbom, koja je dio demokratskog ustroja. "I u Vladi i u oporbi u meni će imati partnera", poručio je. Kao drugi veliki cilj hrvatske vanjske politike, nakon ulaska u EU, istaknuo je snažnu suradnju sa susjedima i otklanjanje svih otvorenih pitanja.

"To je pitanje naše nacionalne sigurnosti, jer odnosi sa susjedima u najvećoj mjeri definiraju našu nacionalnu sigurnost", rekao je, dodavši da su dobri odnosi sa susjedima i bitan hrvatski gospodarski interes, jer je zbog kompatibilnih ekonomija, ustvrdio je, moguć i zajednički nastup na trećem tržištu. Josipović je naglasio da se hrvatska politika i državnost temelje na antifašizmu i Domovinskom ratu, te će se stoga, najavio je, zauzimati za afirmaciju antifašizma te digniteta hrvatskih branitelja.

U tom smislu, istaknuo je, zalagat će se za objavu Registra hrvatskih branitelja, ističući da svi sudionici obrambenog rata zaslužuju poštovanje, ali da, ipak, treba razlikovati one koji su u ratu nosili pušku od logistike. Kao temelj demokracije istaknuo je poštivanje ljudskih prava, u čemu je, kaže, Hrvatska napravila veliki napredak, ali još treba poraditi na jačanju vjerskih sloboda i prava nacionalnih manjina.

"Hrvatski pravni i politički sustav mora biti osjetljiv na ljudska prava", ustvrdio je. Josipović je rekao kako je tijekom kampanje primijetio da većina birača od predsjednika države ima velika očekivanja u narednom razdoblju. "Toga sam svjestan i to ne doživljavam kao teret, nego kao obvezu", kazao je, dodavši da će u okviru predsjedničkih ovlasti, ali i onih političke naravi, učiniti sve da opravda očekivanja građana "da Hrvatska sutra, kada završi moj mandat, bude bolja nego je sada kada sam pobijedio na izborima".

Upitan kako misli ujediniti u kampanji podijeljeno hrvatsko biračko tijelo, Josipović je odgovorio kako je riječ o umjetnim podjelama, o "fabriciranoj" podjeli na crvene i crne, te da je kao rezultat burne hrvatske povijesti proizašao politički pluralizam, odnosno država u kojoj ne misle i ne bi trebali misliti svi isto. "Siguran sam da će hrvatski građani, zadržavajući svoj politički pluralizam, spoznati da te podjele nisu tako velike i nepremostive", naglasio je.

Na upit kako će, kao agnostik, završiti predsjedničku prisegu, koja završava riječima "Tako mi Bog pomogao", Josipović je odgovorio da u tome ne vidi nikakav problem, budući da je, istaknuo je, za njega glasovala većina birača, najveći dio kojih se izjašnjavaju kao katolici.

Josipović je kazao da, po njegovu mišljenju, Hrvatska u ovom trenutku ne treba povlačiti svoju tužbu za genocid protiv Srbije, a uvjeren je i da srpska protutužba nema nikakvog pravnog temelja. Naglašava, pritom, da je Srbija, od trenutka podnošenja hrvatske tužbe, napravila iskorak po pitanju zatočenih i nestalih, povrata kulturnog blaga te kažnjavanja ratnih zločinaca, ali da ostaje neriješen bitan problem - uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Josipović je uvjeren i da će Srbija, prije ili kasnije, prihvatiti državnost Kosova kao realitet, ali i izrazio razumijevanje za specifičan odnos Srbije prema Kosovu.

Upitan zalaže li se, što se tiče pokretanja potrebnih reformi, za politički savez HDZ-a i SDP-a, odgovorio je da nije na predsjedniku države da modelira političku scenu, već da je to pitanje koje trebaju rješavati čelnici tih dviju najjačih stranaka. "Ako se u tome pokaže dobra volja, onda je predsjednik tu da pomogne", zaključio je.

Josipović je ponovio da će biti predsjednik svih građana, te da će surađivati s Vladom Jadranke Kosor, na dobrobit svih hrvatskih građana.