c S
Dnevne novosti

Mesić: izborom Josipovića pobijedila je Hrvatska europskih vrijednosti

13.01.2010 07:40 ZAGREB, 11. siječnja 2010.(Hina) Nakon objave izbornih rezultata predsjednik Republike Stjepan Mesić čestitao je novom hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću te ocijenio kako je njegovim izborom pobijedila demokratska i europska Hrvatska te vrijednosti koje vrijede u Europi kojoj težimo.
"Vjerujem da će Josipović ispuniti svoj program na dobrobit svih građana, ove zemlje i Europe u koju se želimo uključiti", izjavio je predsjednik novinarima u Uredu predsjednika nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo rezultate predsjedničkih izbora.

Predsjednik je čestitao i svim građanima koji su izišli na izbore i iskoristili svoje pravo glasa te ih pozvao da svoje glasačko pravo iskoriste i na budućim izborima, jer se samo tako može pozvati na odgovornost onih koji su izabrani. Mesić je kazao kako će se sa novoizabranim predsjednikom uskoro sastati jer moraju razgovarati o preuzimanju dužnosti, o poslovima koji su u tijeku i porukama koje mu mora prenijeti prije preuzimanja dužnosti 18. veljače.

"Pred njim su veliki poslovi jer mora učvrstiti odnose sa susjedima, razviti suradnju i nastaviti pregovore s Vladom na reformama koje su započete da bi postigli kompatibilnost sa zemljama EU", kazao je Mesić koji smatra da novi predsjednik mora nastaviti potragu za novim tržištima gdje će Hrvatska moći plasirati svoje proizvode.

Odgovarajući na pitanja Predsjednik je kazao kako je očekivao veći odaziv birača u drugom krugu predsjedničkih izbora, ali nije bio, kako je rekao, oduševljen izbornom kampanjom. Zbog toga se slaže s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor koja je najavila izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na potrebu kandidiranja uz znatno veći broj potpisa od sadašnjih deset tisuća.

U tom slučaju u kampanju bi mogli ući kandidati koji bi mogli ponuditi više i biti prepoznatljivi kod birača. Upitan o tome što misli kakva je budućnost Milana Bandića, Mesić je rekao da ne zna je li on prava adresa za takvo pitanje. Dodao je, međutim, kako se Bandić vraća na mjesto gradonačelnika, ali da je teško procijeniti kakvi će odnosi snaga biti u zagrebačkoj skupštini i Poglavarstvu.