c S
Dnevne novosti

Mesić: Ured spreman za primopredaju vlasti

13.01.2010 07:47 ZAGREB, 12. siječnja 2010.(Hina) Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je da je njegov Ured potpuno spreman za primopredaju vlasti koja će se u Hrvatskoj održati prvi put, te potvrdio da su već održani razgovori o inauguraciji između njegova Ureda i tima koji je vodio kampanju novoizabranog predsjednika Ive Josipovića.
"Inauguracija je jedan velik posao jer se očekuju strani državnici i šefovi država i treba se dogovoriti u kojem obujmu će sve to biti, kako bi sve funkcioniralo", kazao je Mesić nakon posjeta RACVIAC-u i dodao da taj posao mora obaviti protokol i službe Ureda predsjednika, zajedno s ljudima koji su vodili izbornu kampanju Ive Josipovića.

Njegov Ured, kazao je, u potpunosti je spreman za primopredaju vlasti koja će se, naglasio je, dogoditi prvi put. "To je prvi put da jedan državni poglavar Hrvatske odlazi u mirovinu. Morate znati, niti hrvatski vladari nekada nisu otišli na miru u mirovinu. Svi su bili ili dekapitirani ili na nekakav drugi način uklonjeni. A ja sam prvi koji odlazi u mirovinu", kazao je u šali Predsjednik.

Mesić vjeruje da će neki od njegovih savjetnika iz Ureda ostati i kao Josipovićevi savjetnici. "Vjerujem da će neki ostati, ali to će biti pitanje procjene samog Ive Josipovića", odgovorio je na pitanje novinara. Mediji naime spekuliraju o više savjetnika koji bi to ostali i kada na Pantovčak dođe Ivo Josipović.

Novinare je zanimao Mesićev komentar Josipovićevih najava koji će mu biti prioriteti kada postane predsjednik. Mesić je tako kazao kako je siguran da će se novi predsjednik moći više boriti protiv korupcije, te za objavljivanje Registra branitelja, nego što je to on mogao. "Može sada sigurno više uspjeti jer će na drugoj strani imati sugovornika koji je također zainteresiran da se riješe brže ta pitanja", ustvrdio je.

Govoreći pak o Josipovićevoj najavi da će se snažnije uhvatiti u koštac s parapodzemljem, Mesić kazao kako ono u Hrvatskoj "vjerojatno postoji", ali da "to parapodzemlje, paraobavještajne službe, ne smiju dobiti pravo građanstva". "Treba ih detektirati i spustiti na zemlju. O njima ne ovisi razvoj ovoga društva", naglasio je i dodao da Josipović kao profesor prava o tome, "vjerojatno više zna" od njega.

Komentirajući pak Josipovićevu najavu da će češće predlagati održavanje tematskih sjednica Vlade, Mesić je kazao kako je i on često predlagao, ali je druga strana to odgađala. "Ja ne mogu sazvati sjednicu, mogu samo predložiti, a često sam puta predlagao", kazao je. Osvrnuo se, na molbu novinara, i na pitanje osiguranja koje je Josipović odbio i rekao da je dobro da se konzultiraju i onaj tko osigurava i onaj koga se osigurava.

"Kad se čovjek nađe na mjestu predsjednika ili člana njegove obitelji, on može biti meta bilo kakvom bolesniku, ne mora to uvijek biti terorist. Vidjeli ste, i bolesnici reagiraju", dodao je. Mesić nije želio komentirati potvrđivanje presude generalu Vladimiru Zagorcu. "To je pitanje suda i dokaza i utvrđenih činjenica i ja o tome nema što reći", kratko je odgovorio.

Mesić je u Rakitju pokraj Zagreba obišao te se kroz kratku prezentaciju upoznao s radom Regionalnog središta za pomoć u provedbi međunarodnih ugovora iz područja nadzora naoružanja (RACVIAC). Naglasio je pritom važnost suradnje zemalja članica za stabilnost i sigurnost regije.