c S
Dnevne novosti

Fakultetsko vijeće EF-a traži raspravu Senata o Tipurićevoj suspenziji

14.01.2010 07:40 ZAGREB, 13. siječnja 2010.(Hina) Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta u Zagrebu inzistira da sveučilišni Senat na svojoj idućoj sjednici raspravlja o rektorovoj suspenziji dekana tog fakulteta Darka Tipurića.
Kako je priopćeno s Ekonomskog fakulteta, od Senata Sveučilišta zahtijeva se da na dnevni red svoje sjednice, sazvane za 19. siječnja, uvrsti raspravu i odlučivanje o Tipurićevoj suspenziji. Članovi Fakultetskog vijeća na jučerašnjoj su sjednici istodobno odbili predložiti obnašatelje dužnosti dekana u razdoblju Tipurićeve suspenzije, kako je to tražio rektor Bjeliš.

Navodi se i kako je nadležnim tijelima Sveučilišta u Zagrebu upućen zahtjev za pravnim tumačenjem odluke o suspenziji dekana Tipurića, jer "jednostrane i presedanske rektorove odluke u situaciji kada su u tijeku izbori i za dekana Ekonomskog fakulteta i za rektora Sveučilišta u Zagrebu mogu ozbiljno ugroziti dignitet i samostalnost Ekonomskog fakulteta u Zagrebu".

Ekonomski fakultet očekuje da će Senat prihvatiti legitiman zahtjev Fakultetskog vijeća, i na svojoj idućoj sjednici raspravljati o Tipurićevoj suspenziji. Napominje se i kako je sam rektor Bjeliš, gostujući u emisiji "Otvoreno" 29. prosinca, ustvrdio da će na sjednicu Senata 19. siječnja kao točku dnevnog reda staviti i potvrdu svoje Odluke o suspenziji. Podsjeća se kako je Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta već na sjednici održanoj 18. prosinca 2009., tajnim glasovanjem potvrdilo povjerenje dekanu Darku Tipuriću.

Glasovanje je tada provedeno u povodu najave rektora Bjeliša da će suspendirati dekana Tipurića nakon utvrđivanja nepravilnosti u radu Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta. Članovi Fakultetskog vijeća na jučerašnjoj su sjednici, pak, izrazili spremnost za prihvaćanje svih preporuka, zaključaka i odluka Senata i drugih mjerodavnih tijela Sveučilišta koje se tiču unaprjeđenja Ljetne škole, kao i svih drugih aspekata djelovanja Ekonomskog fakulteta.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš suspendirao je 28. prosinca dekana zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta Darka Tipurića od 20. siječnja 2010. Odluku o suspenziji dekana rektor je trebao u roku od 30 dana dostaviti na potvrdu Senatu Sveučilišta, dok je odluku o imenovanju obnašatelja dužnosti dekana trebao donijeti naknadno, pošto zaprimi prijedlog Fakultetskog vijeća, a najkasnije do 19. siječnja 2010. Odluka o suspenziji donesena je nakon što je rektor zagrebačkog Sveučilišta 25. rujna imenovao povjerenstvo za analizu organizacije i poslovanja Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja je utvrdila navodne nepravilnosti.