c S
Dnevne novosti

Vlada donijela Nacionalnu strategiju suzbijanja prijevara za zaštitu financijskih interesa EU u RH

15.01.2010 07:52 ZAGREB, 14. siječnja 2010.(Hina) Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela Nacionalnu strategiju suzbijanja prijevara za zaštitu financijskih interesa Europske unije u Republici Hrvatskoj i Akcijskog plana za njezinu provedbu, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.
Kao zemlja korisnica pretpristupnih programa pomoći Europske unije, Republika Hrvatska je, sukladno međunarodno preuzetim obvezama, u pretpristupnom razdoblju dužna osigurati zakonodavni okvir za zaštitu financijskih interesa Europske unije u Republici Hrvatskoj, te uspostaviti učinkovit i djelotvoran sustav upravljanja nepravilnostima i prijevarama, vezano uz korištenje sredstava pomoći Europske unije.

Svrha donošenja ove Strategije jest osigurati učinkovitu zaštitu financijskih interesa Europske unije kroz jačanje AFCOS sustava u Republici Hrvatskoj te provođenjem unaprijed definiranih mjera i postizanjem postavljenih ciljeva. Prihvaćena je Uredba o izmjenama Uredbe o osnivanju Zavoda za telemedicinu. Između ostalog, Uredbom se mijenja sjedište Zavoda za medicinu te naziv, tako da glasi "Hrvatski zavod za medicinu". Predloženom Uredbom proširuju se djelatnosti Zavoda za telemedicinu te se uređuje da ista obuhvaća uvođenje i promicanje primjene novih tehnika i tehnologija u dijagnostici i liječenju na daljinu. Provedba predložene Uredbe neće zahtijevati dodatna sredstva u državnom proračunu.

Vlada je upoznata s Protokolom Trećeg zasjedanja Zajedničkog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva za znanost i tehnološki razvoj Republike Srbije te s Izjavom o namjeri sklapanja Memoranduma o suglasnosti između Vlade RH i Vlade kanade o mobilnosti mladih, stoji u priopćenju.