c S
Dnevne novosti

Mesić priredio svoje posljednje novogodišnje primanje za diplomate

18.01.2010 07:41 ZAGREB, 15. siječnja 2010.(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji nakon punih deset godina za malo više od mjesec dana odlazi s dužnosti predsjednika, priredio je svoje posljednje novogodišnje primanje za diplomate akreditirane u RH i zahvalio njima i njihovim prethodnicima čije je vjerodajnice primao na suradnji i prijateljstvu.
"Svi ste nam vi, pa i oni koje se nerijetko u samoj Hrvatskoj doživljavalo kao nama nesklone, pomagali da napredujemo na našem putu prema demokraciji i vladavini prava. Prije deset godina mi smo pomoć, čak i u obliku pritiska, u nekim područjima doista trebali.

Spomenut ću samo ljudska prava i suradnju s Haaškim sudom", rekao je Mesić u svom obraćanju diplomatskom zboru. Istaknuo je da on te pritiske nikada nije doživljavao "kao diktat, kao traženje pokornosti, nego isključivo kao poticaj da idemo brže i odlučnije putem za koji smo se mi sami, voljom naših građana, odlučili godine 2000-te".

U proteklom desetljeću mnogo se toga promijenilo u Hrvatskoj i u regiji i neki pozitivni procesi su nažalost doživjeli stagnaciju, nastavio je Mesić izrazivši uvjerenost da su to samo prolazni zastoji. "Naš je put čvrsto trasiran i od njega odricanja ne smije biti", istaknuo je.

Ponovio je da vanjskopolitički prioriteti jesu i ostaju članstvo u EU-u, regionalna suradnja i suradnja sa svima koji žele dobre odnose s RH, bez obzira na to jesu li mali ili veliki, moćni ili slabi i na kojem su kraju svijeta. Na planu unutarnje politike prioriteti su "dalja demokratizacija, još energičnija borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, suočavanje s istinom o prošlosti i najodlučnije suprotstavljanje revidiranju povijesti, te dosljedna obrana antifašističkih temelja današnje neovisne hrvatske države". "Zbog takve svoje politike Hrvatska je iskoračila u svijet i svijet ju je prihvatio. Da bi osvojenu poziciju i zadobiveno povjerenje očuvala, Hrvatska te temeljne odrednice svoje politike ne smije mijenjati!", istaknuo je Mesić.

Doajen diplomatskog zbora u Zagrebu, apostolski nuncij mons. Mario Roberto Cassari u svom je obraćanju izrazio zahvalnost Mesiću za sve što je učinio tijekom svog predsjedničkog mandata "kao jamac ustavnosti i jedinstva, te neotuđivih vrijednosti slobode i demokracije". "Vi ste se neumornim djelovanjem, u zemlji i izvan nje, zauzimali za konsolidaciju Hrvatske i za njezino usmjerenje prema potpunoj integraciji u obitelj naroda te su već postignuti važni rezultati za skori ulazak ove zemlje u Europsku uniju. Hrvatska umnogome zaslužuje da bude dio EU-a", rekao je Cassari.