c S
Dnevne novosti

Josipović za Delo o odnosima sa Slovenijom i arbitražnom sporazumu

18.01.2010 07:44 LJUBLJANA, 16. siječnja 2010.(Hina) Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" da podržava što bolje odnose Hrvatske sa svim susjednim državama, pa i sa Slovenijom, te da je zadaća sadašnje generacije političara u suverenim državama nastalim na području nekadašnje Jugoslavije da bilateralne odnose urede na "pravedan, korektan i dobar način".
U razgovoru za vodeći slovenski list, koji je dao u četvrtak, tijekom oproštajnog posjeta predsjednika Stjepana Mesića Ljubljani, a koji je objavljen u subotu, Josipoviću je najviše pitanja postavljeno u vezi s graničnim prijeporom Slovenije i Hrvatske.

"Apsolutno podržavam najbolje moguće odnose sa susjednim državama, dakle i sa Slovenijom. Sva sporna pitanja moraju biti stavljena na stol i riješena u razumnom roku, kako bismo bez tog tereta počeli graditi nove odnose", rekao je novoizabrani predsjednik. Dodao je da su Hrvatska i Slovenija u povijesti često bile jako povezane i usmjerene u iste ili slične ciljeve, te zato "nema razloga da naši odnosi budu opterećeni teškoćama koje možemo riješiti".

Odgovornost današnje generacije političara u Hrvatskoj, Sloveniji, ali i drugim državama u regiji, velika je jer one stvaraju odnose za buduće generacije, istaknuo je Josipović. "To je prilika i dužnost. Našli smo se u situaciji da uređujemo te odnose nakon raspada bivše Jugoslavije. Iznimno je važno da se to napravi na pravedan, korektan i dobar način. Ono što bi danas napravili pogrešno, već sutradan bi nam se vratilo s kamatama i zato političari s obje strane moraju paziti da ne zgrabe ono što im je trenutačno pri ruci", rekao je Josipović. Dodao je da se to ne odnosi samo na odnose Hrvatske i Slovenije nego i na uređivanje odnosa svih država u regiji.

"Zadaća ove generacije je da te probleme zauvijek ukloni, jer ako to danas ne riješimo, oni će se sutra opet pojaviti", izjavio je Josipović za "Delo". Josipović je objasnio i svoja gledanja na granični prijepor i arbitražni sporazumom kojim je prekinuta slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora. "Poznato vam je da sam ja u pogledu tog sporazuma suzdržan, ali sporazum je tu i svi smo ga dužni poštovati", odgovorio je Josipović na pitanje kako bi se kao predsjednik postavio u slučaju da sporazuma još nema i da blokada pristupnih pregovora još traje.

"Možda je sada bespredmetno govoriti o toj hipotezi, ali ako inzistirate, čini mi se da bi bilo u skladu s pravom i pravednošću da smo spor iznijeli pred Međunarodni sud pravde (ICJ)", pojasnio je Josipović, dodajući da je Slovenija odlazak pred ICJ "ustrajno izbjegavala". Josipović je potvrdio da smatra kako arbitražni sporazum nije dobar i to zbog nekih formulacija, pa i one da će arbitraža odrediti "junction" Slovenije s otvorenim morem, te da je izlazak pred međunarodni sud bio bolje rješenje.

"Ne znam kakva će biti interpretacija pojma junction, sasvim je moguće da će biti korektna, no kad s takvom formulacijom sugerirate mogućnost da bude i drukčija, onda može doći i do problema. Načelno i sasvim otvoreno mogu reći - što god međunarodno pravo određuje tako mora i biti. A mi smo s ovim sporazumom stvorili novo pravo, novu osnovu i to takvu koja za hrvatsku stranu nije najoptimalnija", rekao je Josipović, dodajući da u protivljenju Slovenije da se spor riješi na osnovi međunarodnog prava i pred ICJ-om ne vidi racionalnog motiva.

"Slovenija nije željela primjenu postojećeg međunarodnog prava. Željela je nekakav poseban sporazum i nametnula ga je s položaja članice Europske unije. Mislim da je to svakom jasno", rekao je Josipović, dodajući da se zauzima za "pravo i moral" u političkim i pravnim odnosima i da će te principe zastupati i kao predsjednik. "Ne bih učinio ništa što bi podsjećalo na blokadu, to su me pitali u Srbiji i BiH i moj odgovor je bio ne. Ako ne bi bilo moguće doći do rješenja, moj odgovor bi bio - Haag (ICJ). Neka se tamo riješi spor. Uvijek bi dobili takav moj odgovor", rekao je Josipović. U isto vrijeme, on je u razgovoru rekao da podržava sve ono što vodi prema rješenju.

"Nemam ništa protiv da Slovenija inzistira na svojim stajalištima i da se bori za svoje pozicije. Sve je to normalno. Ono što kod nas nije bilo prihvaćeno sa simpatijama - to je bila politika: Zatvorit ćemo vam vrata u Europsku uniju dok ne bude onako kako hoćemo", objasnio je. Josipović je izrazio očekivanje da će dobro surađivati i sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, a istaknuo je da političke tenzije na političkoj razini nisu pokvarile dobre odnose među ljudima u obje države. "Slovenci su mi simpatični, a odnosi između Hrvata na ljudskoj su razini i općenito odlični, na bitno višoj razini od odnosa u politici i u odnosu na ono što pokazuju neke ankete koje treba shvaćati relativno", rekao je Josipović.

Svoj odnos prema arbitražnom sporazumu objasnio je u prvom redu poštovanjem načela međunarodnog prava, a na pitanje o tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan iz 2001. godine rekao je da niti njime nije bio zadovoljan. "Da sam bio u Saboru, i tada bih glasovao protiv", rekao je novoizabrani predsjednik Josipović za ljubljansko "Delo" od subote.