c S
Dnevne novosti

Mesić: nužan je konsenzus svih političkih snaga

18.01.2010 07:45 ZAGREB, 16. siječnja 2010.(Hina) Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je kako sve političke opcije u Hrvatskoj moraju voditi računa o gospodarskom stanju u kojem se zemlja nalazi, postići konsenzus oko glavnih političkih pitanja, te zajednički donijeti odluke koje su najbolje za državu u cjelini.
"To je pitanje situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, pitanje stanja u kojem se nalazi hrvatskog gospodarstvo. Svi odgovorni faktori u zemlji moraju o tome voditi računa i sad se moraju skupiti glave na hrpu da se donose najbolje odluke, ne za pojedinu stranku, nego za državu u cjelini", rekao je Mesić na tradicionalnoj Kavi s građanima.

Novinare je, naime, zanimao komentar recentnog "zatopljavanja odnosa između HDZ-a i SDP-a". "Ako ne dođe do konsenzusa glavnih političkih faktora, teško će se napraviti jedan iskorak. Treba 42 milijarde eura vratiti. To nije jednostavno", dodao je. Mesić smatra da odlazak iz SDP-a članova koji su na predsjedničkim izborima podržali Milana Bandića ne znači čistku u stranci. Čistke su se, kaže, događale u vrijeme Informbira i 'Hrvatskog proljeća', a danas je riječ "o isključenju iz stranke jer netko ne prihvaća pravila". "On može ići u drugu stranku ili osnovati svoju. Dakle, to nije u pravom smislu čistka. Ali da stranke moraju reagirati ako netko radi protiv interesa stranke, to je sasvim logično", rekao je i dodao kako SDP nije izuzetak. "Isto je kod pravaša, u HSS-u, HDZ-u. Tako je u svim zemljama", rekao je.

Upitan može li Bandić nakon izlaska iz SDP-a osnovati jednu jaku respektabilnu stranku odgovorio je kao to nije jednostavno. "Politički prostor je kod nas savim podijeljen, nešto bi trebalo biti atraktivno plasirano u taj prostor da bi se mogla osnovati nova masovna politička stranka. To nije tako jednostavno, a ja sam dosta stranaka osnivao", kazao je. Mesić se složio da novoizabranog predsjednika Ivu Josipovića može čuvati i vojska, a što je spekulacija koja se danas pojavila u medijima. Budući da je predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga može ga čuvati i vojska, rekao je Mesić. Komentirajući pak Josipovićevo odbijanje MUP-ove zaštite, ocijenio je da se radi o nesporazumu i dodao da ministar unutrašnjih poslova i novoizabrani predsjednik moraju sjesti, vidjeti u čemu je spor i "jednostavno se dogovoriti".

Mesić nije izravno odgovorio na pitanje je li on u svome mandatu ikada uvjetovao "tko će od novinara raditi intervju s njim kao što je to napravio Josipović prilikom razgovora za HTV". "Mene su previše optuživali da sam previše razgovarao s vama novinarima. I onda me vi novinari svašta pitate i ja odgovorim, a onda me poslije kritizirate da sam vam odgovarao na pitanje", kazao je. Mesić se nije složio s ocjenom da se novoizabrani predsjednik Josipović slaže s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, budući da je Josipović izjavio kako ne bi pomilovao Sinišu Rimca, osuđenog u slučaju 'Pakračka poljana'. Tadić je, naime, Mesiću prigovorio upravo zbog smanjenja Rimčeve kaznu za godinu dana. "Radi se o konkretnom slučaju o kojem možemo imati različit pristup, a život nas uči 'nikad ne reci nikad'", rekao je Mesić i ponovo kako se institut pomilovanja primjenjuje kad nakon izricanja presude nastanu neke nove okolnosti, a to je upravo bio slučaj kod Rimca koji je priznao djelo, surađivao s policijom i pravosuđem, pokajao se i ima dvoje djece.

Osvrnuvši se na kritike srbijanskog predsjednika, Mesić je kazao kako mu Tadić nije ni jednom riječju prigovorio kad je prihvatio da se pomiluje sedam Srba. "Tadić je ljut jer sam otišao na Kosovo, a otišao sam u zemlju koju je Hrvatska priznala", nastavio je Mesić naglasivši kako "nije u redu da mu srbijanski predsjednik šalje poruke iz Republike Srpske (RS) koja je nastala etničkim čišćenjem". Smatra stoga da Tadićeva kritika nema nikakvog utemeljenja, te da nije dobar takav način međusobne komunikacije. "Ja ne znam ni za jednu presudu, niti jedno pomilovanje za koje bih se ja miješao u Republici Srbiji", naglasio je Mesić zaključivši kako je pozadina Tadićevih napada "odnos snaga u Srbiji".

Danas je u Uredu predsjednika održana pretposljednja "Kava s Predsjednikom", tijekom kojih je Mesić u više od 100 susreta ugostio više od osam tisuća građana. Ustvrdio je kao je tijekom tih susreta sa svim kategorijama građana "puno toga saznao", te rekao kako bi volio da i njegov nasljednik zadrži tu formu komunikacije s onima koji su ga neposredno izabrali. "To i njemu može koristiti", kazao je Mesić.