c S
Dnevne novosti

Josipović: Na inauguraciji ću predložiti Tadiću rješenje problema bez tužbi

19.01.2010 07:52 BEOGRAD, 18. siječnja 2010.(Hina) Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, u razgovoru za beogradski dnevnik "Blic" od ponedjeljka, da će predsjedniku Srbije Borisu Tadiću predložiti da se problemi vezani uz međusobne tužbe Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) za genocid riješe tako da tužbe više ne budu potrebne.
Josipović je izrazio nadu da će izvjestan pomak uspjeti biti napravljen pri prvom susretu s Tadićem, na predsjedničkoj inauguraciji 18. veljače, te dodao kako bi želio da tom prilikom bude pokrenuta i suradnja i dijalog o spornim pitanjima.

"Tužbe apsolutno ne pridonose poboljšanju odnosa. Zato je i bolje problem riješiti bez sudskog procesa. I bilo bi bolje da se problem već riješio. Predložit ću predsjedniku Tadiću već na inauguraciji da se problemi riješe tako da tužbe budu nepotrebne", kazao je. Upitan strahuje li da bilateralni sporovi poput međusobnih tužbi pred ICJ mogu biti smetnja za prijam u Europsku Uniju, Josipović je odgovorio negativno, objasnivši kako, što se Hrvatske tiče, to s Unijom nema nikakve veze, te dodao kako ne vjeruje ni da bi Srbija zbog toga imala probleme.

Hrvatska, kako je rekao, postane li prva članicom Unije, Srbiji neće praviti probleme na njezinom putu ka članstvu, dok će eventualna neriješena pitanja između dviju zemalja, poput pitanja granice, biti prepuštena ICJ-u. Novi predsjednik Hrvatske rekao je da iskreno želi poboljšanje odnosa sa Srbijom te da će dobrosusjedski odnosi biti jedan od prioriteta njegove politike, kao i da će Beograd biti među prvim destinacijama koje će posjetiti.

Na podsjećanje novinara kako je Tadić rekao da neće doći na inauguraciju bude li pozvan i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, Josipović je kazao kako je srbijanskog predsjednika najljubaznije pozvao te da bi volio da on dođe. "Razumijem probleme koje Srbija ima s proglašenjem neovisnosti Kosova, ali ne želim da mjera odnosa Srbije i Hrvatske budu odnosi s trećim zemljama. A pozive na inauguraciju uputili smo svim zemljama s kojima imamo diplomatske odnose, pa i Kosovu", dodao je.

Na pitanje hoće li Hrvatska promijeniti svoju odluku o priznanju Kosova ako ICJ odluči da je jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova protupravno, Josipović je kazao kako ne misli da će odluka ICJ-a išta promjeniti te da je državnost i priznanje Kosova faktička stvar. On je kazao kako bi ipak podupro eventualne nove pregovore Beograda i Prištine i sve što se oni dogovore, ali da "ne bi ništa gurao". "Nije stvar Hrvatske da uređuje te odnose. Isto kao što, i kad bih mogao, ne bih nametao rješenja za Bosnu i Hercegovinu. To bi dalo loš rezultat", istaknuo je.

Govoreći o politici koju će voditi prema Bosni i Hercegovini, novi hrvatski predsjednik izrazio je očekivanje da sva tri konstitutivna naroda nađu formulu ravnopravnosti sva tri naroda i svakog pojedinca u cijeloj BiH, te dodao da se neće miješati u to kako će oni to napraviti. Po mišljenju Josipovića, nitko sa strane nema pravo forsirati rješenja koja netko ne želi u BiH, jer ta se rješenja uvijek pokažu pogrešnima i obiju se o glavu. "Tri konstitutivna naroda neka pregovaraju sto godina, ali neka nađu rješenje. To moje stajalište podrazumijeva i bolje odnose s Republikom Srpskom", naglasio je Josipović.