c S
Dnevne novosti

MVPEI: radionica o suradnji u području unaprjeđivanja forenzičnih kapaciteta

19.01.2010 07:52 ZAGREB, 18. siječnja 2010.(Hina) Regionalna radionica o suradnji u području unaprjeđivanja forenzičnih kapaciteta, u zajedničkoj organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), održava se u ponedjeljak i utorak u Zagrebu, priopćio je MVPEI.
Radionica je dio šireg Regionalnog programa UNODC-a o promicanju vladavine prava i ljudske sigurnosti u jugoistočnoj Europi za razdoblje od 2009. do 2011. godine u koji se Republika Hrvatska uključila na regionalnoj konferenciji u ožujku 2009. godine.

Cilj radionice je utvrditi status provedbe prve faze Regionalnog programa, iznijeti primjere dobre prakse i potrebe institucija koje se bave forenzičnim ispitivanjima, te definirati dugoročne ciljeve i aktivnosti u ovom dijelu Regionalnog programa, nastavlja se u priopćenju te dodaje da je Republika Hrvatska spremna pritom prenijeti svoje znanje i tehničku pomoć drugim zemljama, kao i ostvariti edukaciju hrvatskih stručnjaka u europskim forenzičnim laboratorijima.

Uz stručnjake Odjela za laboratorijske i znanstvene poslove UNODC-a, radionica okuplja stručne osobe iz instituta za forenzična ispitivanja i analize iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, kao i predstavnike iz šest država regije jugoistočne Europe.

Osim forenzike, ostala područja suradnje u okviru Regionalnog programa UNODC-a u koja su uključena tijela državne uprave RH su sigurnost granica, borba protiv krijumčarenja ljudi, razvoj instrumenata monitoringa kazneno-pravosudnog sustava; suzbijanje pranja novca, suradnja u kaznenim stvarima, povrat nezakonito stečene imovine, suzbijanje korupcije, tretman i prevencija zlouporabe opojnih droga.