c S
Dnevne novosti

Rogoznica: otvoren ured za brzu legalizaciju bespravnih kuća

20.01.2010 07:54 ROGOZNICA, 18. siječnja 2010.(Hina) Ispostava Upravnog odjela Šibensko-kninske županije za prostorno uređenje i gradnju otvorena je danas u Rogoznici kako bi se omogućila brža legalizacija za oko 2500 bespravno izgrađenih objekata na tome području, priopćeno je iz ureda šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.
Vlasnici bespravno sagrađenih objekata s rogozničkog područja tako će od danas zahtjeve za legalizacijom moći podnijeti u rogozničkoj ispostavi županijskog upravnog odjela gdje će se izdavati potrebna dokumentacija i suglasnost za gradnju.

Uredi tog odjela smješteni su u obnovljenoj zgradi doma Matice hrvatske u Rogoznici. Novac za uređenje, ukupno 50.000 kuna, izdvojila je rogoznička općina, a u uredu će raditi troje zaposlenika odjela za prostorno uređenje i gradnju. Problem bespravnih objekta na rogozničkom području pokušalo je 2006. riješiti Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kad je počelo akciju rušenja takvih objekata.

Akcija je trajala nepunih mjesec dana i srušeno je oko 30 kuća što je izazvalo i reakciju skupine građana, mahom hrvatskih branitelja, koji su više dana štrajkali glađu. Svih 2500 bespravno sagrađenih objekata u međuvremenu je donošenjem općinskoga prostornog plana uvršteno u građevnu zonu te su time stečeni uvjeti za njihovo legaliziranje.