c S
Dnevne novosti

Island: Referendum o zakonu "Icesave" 6. ožujka

20.01.2010 07:54 REYKJAVIK, 19. siječnja 2010.(Hina/AFP) Referendum o kontroverznom zakonu o obeštećenju britanskih i nizozemskih štediša propale islandske banke Icesave održat će se 6. ožujka, objavila je islandska vlada.
Naime, islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimsson početkom siječnja odbio je potpisati zakon o kompenzaciji i zatražio je referendum o tom kontroverznom planu obeštećenja, koji je islandski parlament tijesnom većinom usvojio u prosincu.

Bilo je to tek drugi put u povijesti da je neki islandski predsjednik, čija je uloga uglavnom ceremonijalna, odbio potpisati neki zakonski prijedlog u zakon. Prema ustavu, takav prijedlog vlada potom mora staviti na referendum.

Njegovoj odluci prethodila je peticija koju je potpisala četvrtina islandskog biračkog tijela, protivna odluci da Island vrati 5,4 milijardi dolara Britaniji i Nizozemskoj, koje su nadoknadile gubitke svojim štedišama iz propale islandske banke. Ispunjenje te islandske obveze smatra se jednim od glavnih uvjeta islandskoga približavanja Europskoj uniji.