c S
Dnevne novosti

Brown i Van Rompuy traže veći gospodarski rast u EU

20.01.2010 08:02 LONDON, 19. siječnja 2010.(Hina/Reuters) Europa mora povećati gospodarski rast kako bi zaštitila životni standard svojih građana i smanjila nezaposlenost, rekli su britanski premijer Gordon Brown i predsjednik Europske unije Herman van Rompuy.
Brown je, govoreći na novinskoj konferenciji s Van Rompuyom, iznio britanske prijedloge za poticanje gospodarskog rasta u EU nakon globalne financijske krize. Britanski je premijer kazao da bi EU trebao uložiti 50 milijardi eura u idućem desetljeću u tehnologije s niskom emisijom CO2 te imati vodeću ulogu u digitalnom i farmaceutskom sektoru.

"Rast od 0,7 posto u 2010., koliko se očekuje, je nizak. Očekivani rast u idućih nekoliko godina također je nizak", rekao je. "Europske ambicije u pogledu rasta nisu dovoljno dobre za budućnost", dodao je, upozorivši da je nezaposlenost od deset posto ili gotovo 24 milijuna ljudi neprihvatljivo visoka.

"Kako se približava važna europska konferencija 11. veljače, moramo dogovoriti koordinirane mjere koje će omogućiti snažan oporavak", rekao je britanski premijer. Van Rompuy je rekao da Europa treba rast od najmanje dva posto kako bi zaštitila životni standard svojih građana. "Moramo vratiti održiv gospodarski rast koji iznosi najmanje... dva posto kako bi sačuvali naš način života i pratili ostala velika gospodarstva u svijetu", rekao je.

Upitan o mogućim porezima za financijski sektor, Van Rompuy je rekao da će EU u tome imati ulogu koordinatora. "Mogu zamisliti raspravu o koordinaciji poreza na bonuse i razmjeni informacija na europskoj razini tako da u cijeloj Europi imamo jednaka pravila", rekao je.