c S
Dnevne novosti

Moratinos: Španjolska će nastojati da se hrvatski pregovori završe za njezina predsjedanja

21.01.2010 07:51 BEČ, 19. siječnja 2010.(Hina) Španjolska će nastojati da se pristupni pregovori Republike Hrvatske s Europskom unijom završe za vrijeme njezina predsjedanja EU-om, rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, obraćajući se na Stalnom vijeću OESS-a.
"Optimističan sam glede Hrvatske i nadam se da će u idućim mjesecima taj proces dobiti novu dinamiku, što ćemo poduprijeti", rekao je Moratinos. Govoreći o proširenju Europske unije kazao je da podupire i europske perspektive svih drugih država zapadnog Balkana na putu u Europsku uniju, dodajući da će se intenzivirati strategija za države zapadnog Balkana u provedbi obveza i priprema, reformi, demokratizacije društva itd.

"Sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana i regionalna suradnja naš je cilj", rekao je šef španjolske diplomacije Moratinos članovima Stalnog vijeća OESS-a u Beču. Pozdravivši prioritete španjolskog predsjedanja EU-om stalni predstavnik RH pri OESS-u u Beču, veleposlanik Neven Madey u izjavi na Stalnom vijeću izrazio je zahvalnost na stalnoj potpori Španjolske hrvatskim pristupnim pregovorima kao i na potpori u njihovoj završnoj fazi. On je dodao da to treba biti ohrabrenje i poticaj drugim državama u regiji da nastave s provedbom neophodnih reformi.

Europska unija i OESS su bliski partneri, kazao je također u svom obraćanju Moratinos, zauzevši se sigurnosno partnerstvo u skladu s nastavkom provedbe Krfskog procesa. "Želimo kompatibilniju zajedničku suradnju s OESS-om, raditi zajedno kako bismo stvorili sigurniji i stabilniji svijet za sutra. Novi rizici, prijetnje i opasnosti, primjerice, međunarodni terorizam, izazovi su kojima se moramo znati učinkovitije oduprijeti i bit će nam glavni prioritet rada", rekao je Moratinos.

Španjolska je među svoje prioritete predsjedanja Europskom unijom, po Moratinosovim riječima, uvrstila jačanje dostojanstva ljudi, suzbijanje siromaštva, zaštitu čovjekova okoliša, gospodarski oporavak, borbu protiv nasilja nad ženama i seksualnog iskorištavanja žena, posebice djece, te jačanje globalne uloge EU u svijetu. Španjolski šef diplomacije zauzeo se za pojačano partnerstvo sa sredozemnim i azijskim partnerima i pozdravio predsjedanje Kazahstana OESS-om, kao prve azijske države koja predsjeda tom međunarodnom organizacijom za europsku sigurnost i suradnju.

Španjolska je prva država koja je preuzela rotirajuće Predsjedništvo EU-a nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, što je španjolski ministar vanjskih poslova ocijenio povijesnim trenutkom odnosno kamenom temeljcem novog razdoblja u razvitku Europske unije.