c S
Dnevne novosti

Tadić najavio da će o Mesićevoj izjavi govoriti u Vijeću sigurnosti

22.01.2010 07:37 BEOGRAD, 20. siječnja 2010.(Hina) Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je da će u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda govoriti o izjavi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi u slučaju referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine poslao vojsku da intervenira.
Beogradski su mediji u srijedu prenijeli Tadićevu izjavu, koji je ocijenio da je Mesićeva izjava prijetnja sigurnosti u regiji i ratno huškanje.Tadić je kazao kako je to prijetnja sigurnosti svih ljudi i naroda koji žive "u regiji" te da će o "toj prijetnji" govoriti u Vijeću sigurnosti UN kao najvišem tijelu svjetske organizacije koje se bavi pitanjem sigurnosti u cijelome svijetu.

Srbijanski predsjednik sudjelovat će u petak 22. siječnja na sjednici Vijeća sigurnosti UN, na kojoj će se razmatrati najnovije izvješće o radu misije UN na Kosovu.Predsjednik Mesić potvrdio je u utorak da je u ponedjeljak u neformalnom razgovoru novinarima kazao kako je u slučaju referenduma o odcjepljenju u Republici Srpskoj spreman vojno prekinuti koridor u bosanskoj Posavini, ali i ocijenio kako ne vjeruje da u ovom trenutku postoji netko tko će pokušati razbiti cjelovitost BiH.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u srijedu je već nazvao Mesićevu izjavu pokušajem provokacije predbacivši mu nedostatak "političke i moralne težine".