c S
Dnevne novosti

Vijeće Europe žali zbog nedovoljnog napretka na ruskom Kavkazu

22.01.2010 07:36 MOSKVA, 21. siječnja 2010.(Hina/AFP) Povjerenik za ljudska prava u Vijeću Europe Thomas Hammarberg je u Moskvi izrazio žaljenje zbog nedovoljnog napretka na polju ljudskih prava na ruskom Kavkazu kojim hara nasilje.
"Zabrinut sam jer se stanje u Čečeniji i u Ingušetiji (dvije kavkaske republike) nije popravilo", rekao je Hammarberg, a prenijele su ruske agencije, nakon susreta s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom. I američka nevladina organizacija Human Rights Watch upozorila je u srijedu u svom godišnjem izvješću na "naglo pogoršanje stanja ljudskih prava u Rusiji", a napose na nestabilnom Sjevernom Kavkazu.

Ubojstvo predstavnice nevladine organizacije Memorijal u Čečeniji u srpnju 2009. Natalije Estemirove još nije rasvijetljeno unatoč obećanjima ruskog predsjednika, kao ni ubojstva Zareme Saulajeve i njezina muža koji su vodili humanitarnu nevladinu organizaciju u Groznom.

Ako ti zločini "ostanu nekažnjeni, to bi moglo imati strašne posljedice", istaknuo je Hammarberg. Ipak je pohvalio teritorijalnu reformu predsjednika Medvedeva koja treba stabilizirati sjeverni Kavkaz. "Nadam se da će uspostava novog okruga omogućiti vlastima da se usredotoče na probleme na tom području", kazao je Hammarberg.

Medvedev je u utorak objavio teritorijalnu reformu kojom se uspostavlja Sjevernokavkaski savezni okrug čiji će guverner biti Aleksandar Hloponjin, bivši poslovni čovjek i vrstan menadžer.