c S
Dnevne novosti

Počeo s radom Centar za provedbu integracija u Europsku uniju

26.01.2010 12:03 ZAGREB, 25. siječnja 2010.(Hina) Centar za provedbu integracija u Europsku uniju kao krovna nevladina organizacija u koju su dosada uključene 22 udruge iz cijele Hrvatske koje se bave zaštitom ljudskih prava, razvojem civilnog društva te očuvanjem identiteta i kulturne tradicije naroda, počeo je s radom u Zagrebu.
U priopćenju se navodi da je održan radni sastanak na kojem se počelo raditi na izradi alternativnog izvješća (Shadow Report) za Savjetodavni odbor Vijeća Europe koji prati provođenje Okvirne konvencije za zaštitu prava nacionalnih manjina. Navode da će se "zbog Akcijskog plana i Nacionalnog programa za Rome te rastućeg rasizma u Europi usmjerenog protiv Roma, Centar za provedbu integracija u Europsku uniju trenutno najviše fokusirati na zaštitu prava i ljudskih sloboda romske nacionalne manjine, iako mu se mogu obratiti i priključiti pripadnici svih nacionalnih manjina".

Centar za provedbu integracija u Europsku uniju osnovan je 15. prosinca 2009. radi doprinosa razvoju civilnog društva i zaštiti ljudskih prava te organiziranog djelovanja prema vladinim institucijama kao i organizacijama i institucijama Europske unije. Predsjednica Centra za provedbu integracija u Europsku uniju je Anka Dalipovski, navodi se u priopćenju.