c S
Dnevne novosti

Josipović: izborne zakone treba mijenjati, a bilo bi dobro imati i izborni kodeks

26.01.2010 12:10 ZAGREB, 25. siječnja 2010.(Hina) Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović smatra da hrvatski izborni zakoni nisu dobri i treba ih mijenjati te da bi bilo dobro da u Hrvatskoj imamo izborni kodeks koji bi, na jednaki način i tamo gdje je to moguće, uredio zajednička stajališta svih izbora, posebice financiranje kampanje.
Josipović, koji je u Židovskoj općini nazočio otvorenju programa "Dani tolerancije - jednakost u različitosti" u povodu Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, novinarima je rekao da bi trebalo regulirati i sankcioniranje teških kršenja izbornih pravila.

Dodao je kako postoje i male povrede izbornih pravila koje nisu toliko bitne jer, rekao je, kada bismo sve tretirali isto, onda ništa ne bi bilo bitno. Pri tomu, kazao je, ako bi se doista radilo o teškom kršenju izbornih pravila, bila bi moguća i kaznena prijava.

Na pitanje hoće li potaknuti promjenu izbornih zakona, Josipović je odgovorio potvrdno rekavši da je to jedna od važnih zadaća za hrvatsku demokraciju. Podsjetio je da je o promjenama izbornih zakona govorila i premijerka Jadranka Kosor. Josipović je novinarima rekao da je u njegovoj predsjedničkoj kampanji ukupno potrošeno nešto više od 8,9 milijuna kuna.

Njegov protukandidat na predsjedničkim izborima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je također nazočio svečanosti u Židovskoj općini nije se htio očitovati o troškovima kampanje. Hrvatska radiotelevizija objavila je danas da je najviše novca na oglašavanje na HTV-u i Hrvatskom radiju tijekom predsjedničke kampanje potrošio Milan Bandić - više od 4,1 milijun kuna, zatim Nadan Vidošević i Dragan Primorac, 1,6, odnosno 1,3 milijuna, a izborni pobjednik Ivo Josipović 645.000 kuna i četvrti je po tome trošku od 12 kandidata.