c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud zatražio nastavak postupka protiv Dražena Slavice

27.01.2010 08:00 ŠIBENIK, 25. siječnja 2010.(Hina) Vrhovni sud donio je odluku o nastavku kaznenog postupka protiv bivšega vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Dražena Slavice optužena za kornatsku tragediju, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku sudac Branko Ivić, dodavši kako se sada očekuje da se zakaže glavna rasprava. Vrhovni sud, kako se navodi u obrazloženju, smatra da je odluka Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Šibeniku da se obustavi kazneni progon protiv Slavice bila preuranjena.
Jedino na glavnoj raspravi i tijekom izvođenja dokaza moguće je utvrditi je li ili nije Slavica kriv za kornatsku tragediju 30. kolovoza 2007. u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a jedini preživjeli Frane Lučić bio je teško ozlijeđen.

Rješenje o obustavi kaznenog progona protiv Slavice sud je donio u lipnju prošle godine pošto je prihvaćen prigovor Slavičina branitelja na optužnicu županijskoga državnog odvjetništva. U tom je prigovoru bilo istaknuto kako Slavičini propusti u organiziranju akcije gašenja požara na Korantu nisu u uzročno-posljedičnoj vezi s izgaranjem nehomogene plinske smjese što je, kako je utvrđeno sudskim vještačenjem, bio uzrok stradanja vatrogasaca.

Na takvo rješenje državno se odvjetništvo žalilo vrhovnom sudu koji je nakon sedam mjeseci donio odluku o nastavku sudskog postupka protiv Slavice. Josip Klarić, otac poginulog Dina, pripadnika šibenskoga JVP-a, u telefonskom razgovoru ističe kako su roditelji poginulih zadovoljni tom sudskom odlukom."Nadali smo se, štoviše i očekivali, da će vrhovni sud tako odlučiti.

Drago nam je što se nastavlja suđenje, na kojem će se, vjerujem, otkriti i drugi krivci za kornatsku tragediju", kazao je Klarić.