c S
Dnevne novosti

Mesić: Vođenje tvrtki najstručnijim ljudima

27.01.2010 08:02 ZAGREB, 26. siječnja 2010.(Hina) Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je novinarima kako je došlo vrijeme da se raspisuju natječaji i za vođenje tvrtki biraju najstručniji ljudi koji žele europske standarde poslovanja.
Budemo li i dalje birali podobne, nakon nekog vremena ćemo ponovno imati afere, jer od stručnosti onoga tko vodi posao ovisi i funkcioniranje neke tvrtke, rekao je Mesić nakon razgledavanja izložbe "Zagovori svetom Tripunu/Blago Kotorske biskupije" u Galeriji Klovićevi dvori.

Na upit je li moguće da premijeka Jadranka Kosor nije znala za aferu između Fima-medija i državnih tvrtki, Mesić je rekao kako je "moguće da je samo dio članova Vlade bio upućen u neke poslove", dodavši kako nema razloga sumnjati u ono što premijerka Kosor kaže.

Upitan da prokomentira "čistke" u HDZ-u i HSLS-u, Mesić je rekao kako se tu ne radi se o klasičnim čistkama, jer "čistke su bile onda kada je bila jedna partija". "Mi sada imamo podijeljen politički prostor i ukoliko se netko ne uklapa u jednom političkom prostoru on si, prema svojim sklonostima, bira neki drugi politički prostor", ustvrdio je Mesić.

Ističući kako svaka stranka ima svoja pravila i traži od svojih članova da se prema tim pravilima ponašaju, Mesić je dodao kako je po njegovom mišljenju veći stupanj demokratizacije kada se strankama dozvoljava, kao što je to primjerice u Engleskoj, stvaranje frakcija koje su često malo otklonjene od politike koju zastupa sama stranka. Komentirajući troškove kampanja predsjedničkih kandidata Mesić je rekao kako treba "limitirati visinu doprinosa za izbornu kampanju, te za svake izbore ukupno odrediti koliko može po kandidatu biti sredstava, kako bi kandidati, u određenom smislu bili izjednačeni".

Osvrćući se na izložbu "Blago Kotorske biskupije" Mesić je rekao kako je to sjajna izložba na kojoj se vidi suradnja umjetnika na cijelom prostoru Mediterana, kao i to da je Kotor bio jedan od centara bogatog dijela Mediterana.