c S
Dnevne novosti

Odbor za pravosuđe podržao plan završetka pregovora o pristupu EU

27.01.2010 08:10 ZAGREB, 26. siječanj 2010.(Hina) U prvoj polovici ove godine predviđeno je donošenje 12 zakona koji se odnose na prilagodbu EU pravnoj regulativi, a za tri zakona će biti potrebne i ustavne promjene, rečeno je na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe čiji su članovi podržali prijedlog Plana zakonodavnih aktivnosti za završetak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU.
Od 2000. godine do danas doneseno je 467 zakona koji su usklađeni s pravnim sistemom EU, od kojih je 82 doneseno lani, a s tim rezultatom je zadovoljno i Ministarstvo vanjskih poslova, izvijestila je Dubravka Vlašić-Pleše iz tog ministarstva te kao glavni cilj navela tehnički završetak pregovora tijekom 2010.

Članove Odbora za pravosuđe podijelio je konačni prijedlog zakona o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije, u drugom čitanju. Dok iz HDZ-a smatraju da će se tim zakonom konačno riješiti titular vlasništva, posebice nad kampovima, iz SDP-a su mišljenja da je "postojeću situaciju nemoguće načelno riješiti". Ana Lovrin (HDZ) je naglasila kako od neriješenih vlasničko-pravnih odnosa štetu trpe i država i trgovačka društva, a novim će zakonom, smatra, turistička privreda zaživjeti u punom smislu.

Dodala je kako će se time riješiti i situacije djelomično pretvorenog zemljišta, djelomično unesenog u kapital i slično, no SDP-ov zastupnik Josip Leko je izrazio sumnju u to napominjući da će ponovno doći do sporova. "Doći ćemo i u situaciju da će turističke tvrtke morati pregovarati s državom, s lokalnom zajednicom i s privatnicima žele li doći do koncesije", kazao je.

Odbor za pravosuđe jednoglasan je bio u podršci konačnom prijedlogu zakona o upravnim sporovima, koji će stupiti na snagu 2012. Dotad će se, rečeno je, izgraditi regionalni koncept prvostupanjskih upravnih sudova odnosno uspostaviti veća dostupnost sudskih instanci.