c S
Dnevne novosti

Kosor: Vlada se ne zadužuje za održavanje na vlasti

28.01.2010 08:04 Zagreb, 27. siječnja 2010.Hina Premijerka Jadranka Kosor odbacila je tumačenja saborske oporbe da vanjsko zaduživanje vladi služi isključivo za održavanje na vlasti, a najavila je da će vlada donijeti zakon o jamstvenom fondu te jasne kriterije za kreditiranje tvrtki kako bi prevladale krizu.
Kosor je to rekla tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, na kojem ju je SDP-ova zastupnica Nadica Jelaš upitala koliko je zaduženo svako novorođeno dijete u Hrvatskoj. Jelaš je ustvrdila da je vlada lani Hrvatsku zadužila za novih 3,4 milijarde eura, potrošenih "isključivo za opstanak na vlasti".

"To je tipično pitanje, postavljeno isključivo na političkoj razini da unizi vladu i ponizi mene", uzvratila joj je Kosor, odbacivši tvrdnje o 3,4 milijarde eura novog zaduživanja. Kosor tvrdi da je zaduživanje države u okviru proračunskog deficita, a naglasila je i da država u ukupnom vanjskom dugu sudjeluje s tek 20 posto, dok 80 posto duga otpada na gospodarstvo i stanovništvo.

Tvrdnje Nadice Jelaš nazvala je neistinitima i smiješnima, ističući da se vlada ne zadužuje za održavanje na vlasti, nego da se u krizi bori za svako radno mjesto. Ponovila je da se ni u krizi nisu smanjivala izdavanja za dječji doplatak, da je za rodiljne naknade izdvojeno 100 milijuna kuna više nego lani. "Izdvajamo za poticanje zapošljavanja, za potporu gospodarstvu, kako bismo do kraja ove godine mogli reći - Hrvatska je izišla iz krize", poručila je Kosor.

Nezadovoljna premijerkinim odgovorom, Jelaš je upozorila da je svaki Hrvat zadužen za 10 tisuća eura, a podsjetila je da je prošlogodišnje izdavanje euroobveznica bilo najveće zaduživanje Hrvatske u povijesti. Upozorila je da se očekuje da će razina vanjskog duga do kraja godine dosegnuti 100 posto BDP-a, što je situacija u kojoj inozemni dug postaje neodrživ.

Danijelu Srbu (HSP) Kosor je poručila da neće biti nikakvog odgađanja odluka kad je riječ o izgradnji LNG terminala. Srb je ustvrdio da se odluke ključne za taj terminal odgađaju zbog nesuglasica između INA-e, HEP-a i Plinacroa, no Kosor je poručila kako je riječ o iznimno važnom projektu te da nema odgađanja, nego jedino "teško riješivih problema".

Srbu je zahvalila na potpori vladi u borbi protiv korupcije, istaknuvši još jednom da je u toj borbi nevažno ime, prezime ili politička opcija. Ljudima koji u javnim tvrtkama časno i savjesno rade svoj posao poručila je da se nemaju čega bojati. "Trebaju se bojati samo oni koji svjesno krše zakone i Ustav", rekla je Kosor, poručivši svima u javnim poduzećima da rade svoj posao i preuzmu svoj dio odgovornosti.