c S
Dnevne novosti

Vlada sutra mijenja model subvencije neradnog petka

28.01.2010 08:07 ZAGREB, 27. siječnja 2010. Hina Hrvatska će vlada predložiti obnovu modela po kojemu je država subvencionirala neradni petak tvrtkama koje su se zbog gospodarske krize našle u teškoj situaciji, najavila je premijerka Jadranka Kosor.
Premijerka je, u saborskom aktualnom prijepodnevu, time odgovorila na pitanje HNS-ovca Gorana Beusa Richembergha, kojega je zanimalo koji je učinak te mjere koju je Vlada donijela prošloga ljeta, odnosno koliko je tvrtki tražilo i dobilo subvenciju i koliko je radnih mjesta sačuvano.

Kosor je najavila da će Richemberghu detaljnije odgovoriti pismenim putem, izvijestivši da je Vlada lani za subvenciju neradnog petka osigurala 200 milijuna kuna, ali da je, po njezinim informacijama, iskorišteno samo 40 milijuna. "Začudilo me što su poslodavci uglavnom bili nezainteresirani za korištenje tih sredstava", kazala je.

Najavivši da će Vlada sutra predložiti promjenu modela spomenute mjere, Kosor je rekla da će pravo na subvenciju imati i tvrtke koje su se u problemima našle nakon 30. srpnja 2009., kada je ta mjera uvedena. Premijerka je istaknula da će Vlada sutra uvesti jasne kriterije po kojima samo tvrtke koje imaju gospodarsku budućnost i perspektivu mogu računati na subvencije države. "U tim će kriterijima jedno biti jasno - nikakav politički utjecaj neće proći", poručila je Kosor.

Richembergh je kazao da je, po njegovim informacijama, tek jedna tvrtka iskoristila sredstva za subvenciju petog radnog dana u tjednu. Kosor je naglasila kako će se osobno zauzeti za iznalaženje rješenja za problem ljudi iz pograničnih krajeva koji žive u Hrvatskoj, a rade u Sloveniji, koji nemaju pravo na dodatak za djecu, porezne olakšice, povrat poreza, kredit, a oni koji ostaju bez posla u Sloveniji ostaju i bez naknade za nezaposlene te zdravstvenog osiguranja.

Od HNS-ovca Zlatka Koračevića, koji je upozorio na taj problem s kojim se, kaže, suočava oko 18.000 ljudi, zatražila je da u suradnji s njima predloži rješenje, najavivši da će u razgovoru sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom pokušati riješiti taj problem. SDP-ovac Željko Jovanović upitao je ministra gospodarstva Đuru Popijača što bi poručio ljudima koji ostaju bez posla, kako bez primanja preživjeti "od prvog do prvog", a budući da je u samo 70 dana, koliko je na dužnosti ministra, posao izgubilo oko 3.600 ljudi.

Popijač je, u svom prvom obraćanju u aktualnom prijepodnevu, istaknuo da gospodarska kriza, posljedica koje je i rast nezaposlenosti, nije nastala u zadnjih 70 dana, izrazivši nadu da će nove mjere Vlade ojačati gospodarstvo i poduzetništvo, što je, ističe, prvi korak ka padu nezaposlenosti.