c S
Dnevne novosti

Sabor za izmjene Zakona o upravnim pristojbama

28.01.2010 08:10 ZAGREB, 27. siječnja 2010. Hina, Zastupnici u Hrvatskom saboru poduprli su izmjene i dopune Zakona o upravnim pristojbama premda su iz SDP-a upozorili da pristojbu za izdavanje odobrenja za prenosive pločice ne bi trebalo uvoditi.
Ingrid Antičević-Marinović (SDP) navela je kako će prenosive pločice služiti za vozila koja se prevoze do mjesta čuvanja, carinjenja ili za pokusnu vožnju pa će tu pristojbu od 300 kuna plaćati većinom poduzetnici koji tek počinju raditi. "Umjesto da se olakša život onima koji počinju posao, vlada je, naprotiv, i ovdje zapaprila građanima", ocijenila je Antičević-Marinović.

 Vesna Buterin (HDZ) poduprla je izmjene i dopune Zakona o upravnim pristojbama, navevši kako se mijenja još nekoliko pristojba i to obračun konzularnih pristojba, pristojba za izdavanje biometrijske putovnice (za starije od 21 godine 800 kuna, a za mlađe 600 kuna) te za odobrenje lokacije na kojoj se proizvode i uporabljuju eksplozivne tvari.

Zastupnici HDZ-a, HSS-a, HNS-a i SDP-a redom su poduprli prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između hrvatske i srbijanske vlade o policijskoj suradnji. Državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić kazao je da će se time "pojačati dobra suradnja" dvaju MUP-ova i biti moćno oružje u zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala na Balkanu.

Hrvatska je, dodaje, dosad potpisala 29 sličnih bilateralnih sporazuma o policijskoj suradnji. "Slično 'bermudskom' postojao je i 'balkanski trokut', no uspostavom suradnje zemalja u regiji vjerujem da se više neće događati da, primjerice, kriminalac iz Beograda opljačka banku u Zagrebu, a sakrije se u Sarajevu", kazao je u pojedinačnoj raspravi SDP-ov zastupnik Rajko Ostojić.

Poduprt je i prijedlog zakona kojim će se potvrditi i sporazum između hrvatske i srbijanske vlade o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit.