c S
Dnevne novosti

EU: Španjolska požuruje molbu Srbije za otvaranje pristupnih pregovora

29.01.2010 07:35 BRUXELLES, 26. siječnja 2010.(Hina/Reuters) Europska unija (EU) trebala bi što prije razmotriri molbu Srbije za pridruživanjem bloku 27 zemalja članica kao koraku prema otvaranju službenih pregovora o članstvu, priopćilo je španjolsko predsjedništvo Unije.
"Upravo smo usred konzultacija između svih zemalja članica i nadamo se da će se to desiti. Što prije, to bolje", kazao je španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos nakon razgovora sa srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem.

Srbija je uputila molbu za pridruživanjem Uniji u prosincu prošle godine i nada se da će ubrzo dobiti zeleno svijetlo za početak pregovora, nakon odgoda zbog neuspjeha Srbije da uhiti preostale ratne zločince koje traži Haaški sud. Prije početka službenih pregovora, zemlje članice EU-a moraju tražiti mišljenje Europske komisije (EK). Odnosi Srbije s EU-om su se popravili nakon što je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz prošle godine izjavio da Beograd dobro surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

EU je u prosincu Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji ukinuo vize i odblokirao privremeni trgovinski sporazum s Beogradom. Brammertz je pred Europskim parlamentom u utorak, međutim, istaknuo da, iako je zadovoljan suradnjom s Beogradom, od Srbije očekuje veći napredak u hvatanju osoba koje traži ICTY.

Ministar Jeremić je kazao da je Srbija "odlučna da 2010. ponovi uspjeh iz 2009." "Uhićenje bjegunaca je naš najveći prioritet", kazao je Jeremić. ICTY od Srbije traži uhićenje preostalih optuženika ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića i vođe pobunjenih Srba u istočnoj Slavoniji Gorana Hadžića.