c S
Dnevne novosti

Do sredine veljače natječaj za drugi krug privatizacije brodogradilišta

29.01.2010 07:36 ZAGREB, 27. siječnja 2010. Hina Premijerka Jadranka Kosor poručila je sa saborske govornice kako očekuje da će do sredine veljače Vlada raspisati natječaj za drugu fazu privatizacije brodogradilišta.
"Sutra na sjednici Vlade očekujem uvjete za početak raspisivanja novog natječaja i smatram da će do sredine veljače biti raspisan natječaj za drugu fazu privatizacije hrvatskih brodogradilišta", kazala je Kosor u saborskom aktualnom prijepodnevu.

Naglasila je da Vlada čini sve kako bi privukla potencijale kupce (investitore), da sa svima želi razgovarati, istaknuvši kako u tom smislu ima dobre naznake, ali da o tome u ovom trenutku ne može govoriti. "Učinit ćemo sve, baš sve, da ovaj posao koji je pred nama uspije", poručila je premijerka, odgovorivši na pitanje IDS-ovca Damira Kajina koje su aktivnosti Vlade u pogledu stanja u škverovima.

Kajina je zanimalo i misli li Vlada promijeniti, kako ga je nazvao, apsurdni Zakon o posebnom porezu na male brodare, koji, uvjeren je, zbog tog poreza (trošarina) uništava malu brodogradnju. Premijerka mu je odgovorila najavom da će Vlada sa sutrašnje sjednice u saborsku proceduru uputiti izmjene spomenutog zakona, kojima bi, istaknula je, svi trebali biti zadovoljni.

Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić najavio je, pak, da bi u iduće dvije godine trebao biti izgrađen nasip koji bi Metković, grad koji je krajem prošle i početkom ove godine bio pogođen jakim poplavama, ubuduće trebao obraniti od te elementarne nepogode. U odgovoru na upit metkovskog gradonačelnika i HSS-ova zastupnika Stipe Gabrića Jamba, Pankretić je izvijestio da je pri kraju izrada cjelokupne dokumentacije, da u svibnju očekuje građevinsku dozvolu, a u roku dvije godine i izgradnju nasipa, za koju je osigurano 50 milijuna kuna.

"U roku od dvije godine spriječit ćemo ono što se događalo u zadnja dva desetljeća i dolinu Neretve spasiti od poplava", naglasio je ministar. Izvijestio je i da je u tijeku procjena štete, koja je prijavljena na oko 400 kuća i oko 400 hektara poljoprivrednog zemljišta, istaknuvši da će država štetu nastalu u elementarnoj nepogodi i nadoknaditi.