c S
Dnevne novosti

"Indeks 3": U ponedjeljak presuda za korupciju na Ekonomskom fakultetu

29.01.2010 07:38 ZAGREB, 27. siječnja 2010.(Hina) Sedam mjeseci od početka suđenja na zagrebačkome Županijskom sudu će u ponedjeljak, 1. veljače bit će objavljena presuda za kupoprodaju ispita na zagrebačkome Ekonomskom fakultetu, za što je u slučaju zvanom "Indeks 3" optuženo čak devet profesora, među kojima i bivša predsjednica saborskog odbora za suzbijanje sukoba interesa Deša Mlikotin-Tomić.
Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Luburića presudu će objaviti u 13 sati. Uz sveučilišne profesore, u slučaju "Indeks 3" za kupoprodaju ispita, zloporabu položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonito posredovanje optuženi su i vanjski suradnik tog fakulteta, asistent i voditeljica referade te trojica posrednika i osmero studenata.

Uz prvooptuženoga glavnog posrednika Milana Čevida, krivnju su po svim točkama optužnice priznali vanjski suradnik Marko Slipčević te studentice Antonija Katavić i Ivana Ćorluka, a ostali su opovrgnuli optužbe. Za sve optuženike koji tijekom kaznenog postupka nisu priznali korupciju USKOK je zatražio uvjetne kazne, a njihova obrana smatra da tijekom suđenja optužbe ničim nisu dokazane.

Po tvrdnjama studenata koji su priznali davanje mita na Ekonomskom fakultetu, ispiti su se mogli kupiti za svotu od nekoliko stotina do dvije tisuće eura. Akcije policije i USKOK-a pod nazivom "Indeks" dosad su urodile dvjema nepravomoćnim presudama za nezakonite upise i kupoprodaju ispita na zagrebačkome Prometnom fakultetu.