c S
Dnevne novosti

Swoboda: ulazak početkom 2012. samo "teoretski moguć"

29.01.2010 07:40 BRUXELLES, 27. siječnja 2010.Hina Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u Bruxellesu da je ulazak Hrvatske u EU 1. siječnja 2012. godine samo teoretski moguć jer je godina dana iznimno kratko vrijeme za ratifikaciju pristupnog ugovora i stoga je vjerojatnije da će RH ući sredinom 2012. ili početkom 2013.
"Ako se ispuni cilj da se pregovori završe 2010. godine, tada bi teoretski bilo moguće da Hrvatska uđe na početku 2012. ali to će bii teško postići jer ratificirati pristupni ugovor u godinu dana bila bi golema zadaća i stoga bi ulazak mogao biti pomaknut na sredinu 2012. ili početak 2013. godine", rekao je Swoboda na konferenciji za novinare, nakon što je Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta prihvatio njegov prijedlog rezolucije o napretku Hrvatske.

Swoboda drži realnim da Hrvatska ove godine završi pregovore, a pristupni ugovor mogao bi se, po njemu, potpisati tek krajem ove ili početkom sljedeće godine. Europska komisija je pri izradi financijskog paketa za prve dvije godine članstva pošla od radne pretpostavke da će Hrvatska ući u siječnju 2012. godine. "Pregovori s Hrvatskom mogu se završiti 2010. godine ako zemlja odlučnije nastavi reforme na jačanju javne uprave i pravosuđa. Ohrabrujemo Hrvatsku da se snažno bori protiv korupcije i da u potpunosti surađuje s ICTY-em, da dopusti pristup svim dokumentima koji se traže za potrebe suđenja za ratne zločine", rekao je Swoboda.

Naglasio je da je uspjeh Hrvatske iznimno važan za uključivanje ostalih zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju. "Uspješan hrvatski ulazak ključan je za otvaranje europskih integracija ostatku regije zapadnog Balkana", kaže Swoboda. Slično misli i demokršćanski zastupnik iz Njemačke Bernd Posselt. "Ulazak Hrvatske, a krajnje je vrijeme da se to dogodi, poslat će pozitivan signal zemljama u njezinu susjedstvu", kaže Posselt u priopćenju objavljenom nakon izglasavanja prijedloga rezolucije u vanjskopolitičkom odboru.

"Ako se stvari nastave odvijati sadašnjom brzinom, što mi svi očekujemo, ovo će biti posljednje izvješće o napretku koje ćemo imati na stolu", dodao je Posselt. Posselt je izrazio zadovoljstvo zbog odbacivanja amandmana Zelenih o "srpsko-hrvatskom jeziku". Zastupnik iz Bavarske osvrnuo se i na jučerašnji istup glavnog haškog tužitelja Serga Brammertza pred vanjskopolitičkim odborom.

"Uvjeren sam da je Hrvatska na dobrom putu da ukloni preostale zadrške koje bi Brammertz mogao imati glede napora zemlje da odgovori na zahtjev iz ureda tužitelja", rekao je Posselt, te upozorio Brammertza da ne "zlorabi svoju ulogu na politički način, kao što je to činila njegova prethodnica Carla del Ponte".