c S
Dnevne novosti

Šeks s Vandorenom o ustavnim promjenama

29.01.2010 07:42 ZAGREB, 28. siječnja 2010.(Hina) Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks i šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren razgovarali su u Zagrebu o najavljenim promjenama hrvatskog ustava, priopćeno je iz Sabora.
Šeks je Vandorena izvijestio da je dosad usuglašeno 95 posto rješenja iz dva prijedloga -vladajuće koalicije i oporbe, uglavnom ona koja proizlaze iz pojedinih poglavlja pregovora s EU-om.

Suglasje parlamentarnih stranaka postignuto je oko neovisnog statusa Hrvatske narodne banke, promjena koje će državljanima EU-a u Hrvatskoj omogućiti sudjelovanje na izborima za Europski parlament i na lokalnim izborima, oko potrebe jačanja neovisnosti, nepristranosti i profesionalnosti sudbene vlasti, i druge, stoji u priopćenju.

Šeks je izrazio uvjerenost da će procedura izmjene ustava biti završena do kraja ožujka, a Vandoren ocijenio da su izmjenama iznimno dobro predviđene potrebe koje proizlaze iz procesa pristupanja.

Sugovornici su ukazali na potrebu još aktivnijeg informiranja hrvatskih građana o pristupanju EU-u, te formiranje i izobrazbu kvalitetnog tima ljudi koji će znati iskoristiti sredstva iz EU fondova namijenjena Hrvatskoj, stoji u priopćenju Sabora.