c S
Dnevne novosti

Vlada na zatvorenom dijelu o ispunjavanju obveza iz poglavlja "Sloboda kretanja roba"

01.02.2010 07:52 ZAGREB, 28. siječnja 2010.(Hina)Vlada je, na zatvorenom dijelu sjednice prihvatila Izvješće o ispunjavanju obveza iz poglavlja 1 "Sloboda kretanja roba", a Izvješće se usvaja u sklopu pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, priopćeno je iz Vlade.
Usvojena je Odluka o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u međunarodnim NATO/PfP vojnim vježbama. OS RH sudjelovat će u međunarodnoj vojnoj vježbi "NOREX 2010", koja će se održati u veljači 2010. godine u Kraljevini Norveškoj i Sjedinjenim Američkim Državama, u "ADRION 2010 CAX-u", koja će se održati u ožujku 2010. godine u Crnoj Gori te u međunarodnoj vojnoj vježbi "BRILLIANT MARINER 2010", u Kraljevini Danskoj, koja će se održati u travnju ove godine.

U međunarodnim vojnim vježbama uz Oružane snage RH sudjelovat će i oružane snage zemalja članica NATO-a i zemalja članica Partnerstva za mir. Donesena je Uredba o objavi Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Ruske Federacije o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima, potpisanim u Moskvi 18. veljače 2009. godine. Tim ugovorom države će putem svojih carinskih službi međusobno pružati pomoć kako bi unaprijedile promet putnika i roba između dviju država, kako bi pribavile informacije koje bi mogle pomoći za osiguravanje pravilne primjene carinskog zakonodavstva te spriječile, istražile i suzbile carinske prekršaje.

Svrha Ugovora je jačanje i nadopunjavanje postojeće prakse pružanja međusobne pomoći između ove dvije zemlje. Također je prihvaćena Uredba o objavi Dodatka Sporazumu o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i komisije Europskih zajednica, u svezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2007. godinu. Pokrenut će se postupak za sklapanje Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Kraljevine Španjolske o uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka.

Osnovni cilj Ugovora je utvrđivanje sigurnosnih mjera i standarda u razmjeni, postupanju i zaštiti klasificiranih podataka između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske. Usvojeno je Izvješće o radu na projektu uspostave Regionalnog centra za psiho-socijalnu reintegraciju i rehabilitaciju M.A.R.E. (Model aktivne rehabilitacije i edukacije).

Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija za poduzimanje daljnjih radnji potrebnih za dobivanje preostalih 25 posto doniranih sredstava Velikog Vojvodstva Luksemburga, u iznosu od 5.558,75 USD, za uspostavu Regionalnog centra, kao što je predviđeno Protokolom o suradnji glede sudjelovanja Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga u projektu uspostave rehabilitacijskog centra za djecu stradalu od mina u Rovinju, od 17. srpnja 2003. godine.

Prihvaćeno je pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske nad festivalom duhovne glazbe "Bonofest 2010", u Vukovaru, 15. svibnja 2010. godine te Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna RH za 2010. godinu. Dopunjena je Odluka o vlasničkom restrukturiranju i financijskoj konsolidaciji trgovačkog društva Vinka d.d., Vinkovci, kojom se popis nekretnina plantaže Borinci dopunjuje sa dvije nekretnine i to: crpna stanica Mokro polje te oranica i neplodno Crni gaj, stoji u priopćenju.