c S
Dnevne novosti

Predsjednik Vijeća notarijata EU posjetio hrvatske javne bilježnike

01.02.2010 07:53 ZAGREB, 29. siječnja 2010.(Hina) Roberto Barone, predsjednik Vijeća notarijata Europske unije (CNUE) sudjelovao je na kolokviju o iskustvima europskih notarijata na području nekretnina u Hrvatskoj javnobilježničkoj komori (HJK), što je bio njegov prvi nastup otkad je na tom položaju.
Hrvatsko javno bilježništvo je od 2004. u statusu promatrača u Vijeću notarijata EU, a aktivno sudjeluje u Europskoj notarskoj mreži i Europskoj mreži registara oporuka. U državama u kojima funkcionira javno bilježništvo, dobro funkcionira i pravosuđe jer javni bilježnici rješavaju sporove prije nego što oni dođu do suda, istaknuo je Barone.

On je s kolegom Paolom Pasqualistom hrvatske javne bilježnike upoznao s talijanskim iskustvima o kompetencijama u prometu nekretnina i u postupku razreza poreza na promet nekretnina. Istaknuvši da područje prometa nekretninama ne može ostati izvan kontrole državnih tijela, predsjednik HJK-a Ivan Maleković upozorio je da je u hrvatskom pravnom sustavu još uvijek moguće da ugovore o raspolaganju nekretninama sastavljaju nekvalificirane osobe. Posljedice pogrešaka tih "nadripisara" indirektno snosi država, čiji se pravosudni sustav guši u postupcima koji su se mogli izbjeći preventivnom ulogom odvjetnika i javnih bilježnika, ustvrdio je, dodavši da bi se taj problem mogao riješiti u kratkom roku jednostavnom intervencijom zakonodavca.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović ocijenio je dobrim što su, u okviru reforme pravosuđa, javni bilježnici dobili ovlasti za postupanje u nespornim ostavinskim postupcima jer se smanjio broj ostavinskih predmeta na sudovima, čime se građanima osiguralo brže ostvarivanje prava. Izvijestio je da je Ministarstvo pravosuđa pokrenulo postupak izrade i dopune Zakona o javnim bilježništvu, kojega treba uskladiti s rješenjima europskog notarijata, te pozvao struku da daje svoje sugestije i ideje o tome.