c S
Dnevne novosti

BiH: Potpisivanje Sporazuma o izručenju osuđenika slijedi do 10. veljače

01.02.2010 07:52 SARAJEVO, 29. siječnja 2010.(Hina) Ministri pravosuđa Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije do 10. veljače potpisat će izmjene postojećih međudržavnih sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, izjavio je Hini tajnik Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić.
On je potvrdio kako su otklonjene sve tehničke prepreke potpisivanju izmjena postojećih sporazuma kojima bi trebalo biti omogućeno izručenje osoba pravomoćno osumnjičenih za različita kaznena djela, a koje su do sada izbjegavale služenje kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.

"Pregovaramo o terminu potpisivanja, no može se očekivati da to bude do 10. veljače", kazao je Halilagić potvrdivši kako će potpisivanje Sporazuma biti upriličeno u Sarajevu. Predsjedništvo BiH u četvrtak je također dalo suglasnost za prihvaćanje izmjena Sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima s Hrvatskom odnosno Srbijom, što su tijela vlasti u Zagrebu i Beogradu učinila već ranije.

Prema predviđenim izmjenama predviđeno je izručenje osoba koje su pravomoćno osuđene za sva kaznena djela, uključujući tu i slučajeve ratnih zločina. Izručenje ne bi bilo moguće jedino u slučaju ako su presude donesene na suđenjima provedenim u odsutnosti osuđenika.