c S
Dnevne novosti

Sabor o proizvodnji i distribuciji toplinske energije

01.02.2010 07:55 ZAGREB, 29. siječnja 2010. Hina Hrvatski je sabor u hitnoj proceduri raspravio prijedlog izmjena Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom, a oporba je u raspravi vladu prozvala da je MOL-u omogućila puna upravljačka prava nad INA-om, što je, tvrde, rezultiralo značajnim poskupljenjem plina i toplinske energije za građanstvo.
Gordan Maras (SDP) ustvrdio je da će prosječna hrvatska obitelj godišnje za toplinsku energiju izdvajati 1.500 kuna više nego ranijih godina. Podsjetio je da je HEP toplinarstvo kao razlog naveo poskupljenje plina, do kojega je, tvrdi Maras, došlo zato što je vlada propustila na vrijeme iz INA-e izdvojiti plinsko poslovanje.

"Vlada INA-i nije trebala izići ususret i odobriti poskupljenje, preuzimanje plinskog biznisa bila bi veća pomoć gospodarstvu nego jučerašnji zakoni kojima vlada daje jamstva, a ne odriče se ni kune", ustvrdio je Maras. Vladu je optužio da je MOL-u dala puna upravljačka prava nad INA-om, iako MOL ima samo 47 posto vlasništva te da INA-i tolerira porezne dugove i omogućuje poskupljenja na teret građana i gospodarstva.

Predloženim se zakonom uspostavlja unificiran i efikasan zakonski okvir za koncesije za distribuciju te za izgradnju energetskih objekata za distribuciju toplinske energije. Tom je raspravom Sabor iscrpio ovotjedni dnevni red i pristupio glasovanju o raspravljenim točkama.