c S
Dnevne novosti

Bildt: Zahtjev Srbije za statusom kandidata za EU moguć već u proljeće u EK

02.02.2010 08:03 BEOGRAD, 30. siječnja 2010.(Hina) Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je u razgovoru za beogradske "Večernje novosti" da bi zahtjev Srbije za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj Uniji (EU) mogao iz Vijeća EU biti proslijeđen Europskoj komisiji na izradu mišljenja već na proljeće, i prije odmrzavanja ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Aplikaciju za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbija je podnijela 22. prosinca 2009. godine tijekom švedskog predsjedavanja Uniji. Upitan je li zadovoljan time što je učinjeno vezano za zapadni Balkan tijekom švedskog predsjedavanja Uniji u drugoj polovici 2009., Bildt je ocijenio da ta regija sada napreduje brže no što je to ranije bio slučaj ali da postoji još otvorenih pitanja koja su se mogla i očekivati te dodao da je situacija sada bolja nego prije šest mjeseci.

Osvrnuvši se na situaciju u Bosni i Hercegovini šef švedske diplomacije kazao je kako od bosanskih čelnika očekuje da sami donesu odluke nužne za promjenu ustava i da zemlju učine spremnom za podnošenje aplikacije, kao i da učine ono što je potrebno da bi se zatvorio ured visokog predstavnika.

"A da li u stanju to učiniti prije izbora, to već ne znam. Rizik koji vidim je taj da, u situaciji kada Hrvatska i Srbija idu naprijed, Bosna zaostane. Ali, na bosanskim je čelnicima to ispraviti", upozorio je Bildt.