c S
Dnevne novosti

Josipović: inauguracijski program skroman - novac iz pričuve

04.02.2010 07:55 SPLIT, 3. veljače 2010.(Hina) Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je u Splitu da će program njegove inauguracije biti skroman, odbacivši medijske informacije da bi nedostatak novca mogao dovesti u pitanje svečanost jer, kako je rekao, "sredstva se mogu osigurati iz 'rezerve sredstava' koja predsjednikov ured dobiva iz proračuna".
Josipović se u županijskoj gospodarskoj komori sastao s gospodarstvenicima iz Splitsko-dalmatinske županije, a sastanku nisu nazočili novinari. Odgovarajući poslije na novinarska pitanja, Josipović je najavio da će se kao sutvorac vanjske politike zauzimati za "agresivniju" gospodarsku politiku u ponudi hrvatskih proizvoda na stranim tržištima.

Nastojat ću se s premijerkom Jadrankom Kosor i ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem dogovoriti da gospodarska diplomacija bude što stručnija, aktivnija, pa možda i agresivnija u ponudi hrvatskih proizvoda, najavio je. Kazao je da su mu se gospodarstvenici požalili kako nedostaje dugoročna razvojna strategija kako bi se znalo što treba proizvoditi.

Josipović je također rekao da će s vladom razgovarati i o potrebnim mjerama na koje su danas upozorili gospodarstvenici. Na početku sastanka njegov protokol je zatražio da novinari napuste dvoranu što je izazvalo nezadovoljstvo brojnih novinara koji su napustili dvoranu.

Na novinarske primjedbe Josipović je kazao kako novinari "nisu izbačeni" jer je to bio radni sastanak s kojeg će biti objavljeno i priopćenje. Iako su bili najavljeni, župan Ante Sanader (HDZ) i gradonačelnik Željko Kerum nisu nazočili sastanku. Josipović to nije želio komentirati, već je samo rekao kako ne zna zašto dvojica čelnika nisu došla na sastanak.

Ivo Josipović je posjetio i Pravni fakultet i, odgovarajući na studentska pitanja, rekao kako bi Hrvatska 2012. mogla ući u EU te da je s tim u vezi najveći izazov 23. poglavlje (pravosuđe, državna uprava i ljudska prava). Također je rekao da će se zauzimati za NATO-ove standarde, po kojima treba nabaviti nove borbene zrakoplove i smanjiti broj vojnika u oružanim snagama za oko 1100.

Upitan hoće li Hrvatska vojno reagirati u BiH ako se zaoštri stanje u toj zemlji, odgovorio je niječno. U BiH može intervenirati NATO i tada bi Hrvatska bila dio, rekao je ali vjeruje da se to neće dogoditi. Kazao je i da bi osobno gradio Pelješki most ako za to ima novca te da bi u tom kontekstu riješio i granično pitanje s BiH kod Neuma. Ako se s BiH ne postigne dogovor o toj granici, onda to pitanje treba riješiti pred Međunarodnim sudom pravde, rekao je Josipović.

Izjavio je i kako je nužno izraditi "inventuru vojnih objekata" te one koji nisu u uporabi dodijeliti lokalnoj samoupravi. Pri tomu je istaknuo kako trenutačno nije spreman odgovoriti što bi učinio s lukom Lorom te da će se o tome posavjetovati sa stručnjacima .