c S
Dnevne novosti

Sabor o zajmu Svjetske banke

05.02.2010 07:45 ZAGREB, 4. veljača 2010.Hina Saborski su zastupnici poslijepodne razmotrili nekoliko prijedloga ratifikacije međunarodnih ugovora, među kojima i ugovora o zajmu Svjetske banke od 200 milijuna eura.
Taj su ugovor vladajući hvalili kao veliki uspjeh vlade u trenutku kad je kapital na međunarodnome tržištu teško dostupan. Antun Kulušić (HDZ) vjeruje da je riječ o priznanju vladi za financijsku konsolidaciju. "Ovo je potvrda dobrog rada vlade, potvrda da se kvalitetno nosimo s krizom", ocijenio je.

Oporbenjaci, međutim, smatraju da je Svjetska banka s novim zajmom isključivo htjela ohrabriti novu premijerku Jadranku Kosor u reformama, ali i da će takav zajam iduće godine izostati ako izostanu reforme. "Ovaj zajam više je zajam na povjerenje, nego na fiskalnu konsolidaciju, odnosno više na premijerku Kosor, nego na ministra Šukera", ustvrdio je Davor Bernardić (SDP).

Na njegovu opasku da se zaduživanje ne može smatrati uspjehom u trenutku kad je vanjski dug veći od BDP-a HDZ-ovac Goran Marić je odgovorio kako "nije uspjeh zaduživanje, ali jest uspjeh zaduživanje od 200 milijuna eura na 15 godina i uz kamatu od svega dva posto". Sabor će sjednicu nastaviti sutra.