c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo EP glasovalo protiv sporazuma EU-SAD

06.02.2010 07:06 BRUXELLES, 4. veljače 2010.(Hina/AFP) Povjerenstvo za građanske slobode i pravednost Europskog parlamenta je glasovalo protiv spornog sporazuma između EU i SAD koji Amerikancima daje pravo uvida u bankovne podatke europskih građana kao jednog od čimbenika u borbi protiv terorizma.
Članovi povjerenstva u čijoj je nadležnosti ta tematika, s 29 glasova 'za', 23 'protiv' i jednim suzdržanim preporučili su EP-u da na konačnom glasovanju tijekom plenarne sjednice idućeg tjedna ne ratificira taj sporazum. Riječ je o privremenom sporazumu u trajanju od devet mjeseci koji je stupio na snagu 1. veljače, ali koji će biti stavljen izvan snage ako ga ne potvrdi Europski parlament.

Povjerenstvo smatra kako ovlasti koje su američkim vlastima dane privremenim sporazumom EU-SAD ne pružaju dovoljno jamstava za zaštitu privatnosti građana i tvrdi da je riječ o pretjeranom kršenju ljudskih prava. "Želimo novi, bolji sporazum s odgovarajućim mehanizmima koji će jamčiti privatnost ljudi", rekao je vođa socijalističke frakcije u EP-u Martin Schulz.

Socijalisti su druga najveća politička opcija u EP-u, ali su sporazum kritizirali i Zeleni i Liberali, koji zajedno sa socijalistima imaju 317 od ukupno 736 zastupnika u EP-u, što mogućnost da sporazum ne prođe na glasovanju čini dosta izglednom. "Borba protiv terorizma je važna, ali se od EU ne može očekivati da gazi temeljna prava svojih građana", dodao je Schulz u pisanoj izjavi.

Po izvorima u EP-u, američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je nazvala predsjednika EP-a Jerzyja Buseka kako bi od njega zatražila potporu privremenom sporazumu pa će odluka povjerenstva EP-a, u trenucima kad odnosi EU i SAD ionako prolaze kroz vrlo osjetljivu fazu, vrlo vjerojatno jako iživcirati američke vlasti, koje su već upozorile da se ne počini "tragična pogreška" koja bi naškodila prevenciji terorističkih napada s obje strane Atlantskog oceana.