c S
Dnevne novosti

Sabor o sporazumu sa Srbijom o plovidbi Dunavom

06.02.2010 07:08 ZAGREB, 5. veljače 2010. Hina Hrvatski je sabor kratko raspravio prijedlog ratifikacije sporazuma između vlada Hrvatske i Srbije o plovidbi na unutarnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju.
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Mario Babić uvodno je podsjetio da EU potiče suradnju država kako bi se promet s cesta i željeznica preusmjerio u jeftinije, efikasnije i ekološki prihvatljivije plovne puteve.

Objasnio je da se predloženim sporazumom izjednačavaju uvjeti za hrvatske i srpske brodove u lukama, po principu uzajamnosti i jednakopravnosti. Utvrđuju se postupci i način održavanja Dunava, nad čime je nadležna posebna državna agencija sa sjedištem u Vukovaru.

Zastupnici su pozdravili predloženi zakon, od kojeg očekuju da će osigurati razvoj trgovinskih odnosa i podići razinu komunikacije sa susjednom zemljom. Petar Mlinarić (HDZ) posebno je pozdravio činjenicu da će se unutarnjim plovnim putevima upravljati iz Vukovara. Goran Beus Richembergh (HNS) ističe da Hrvatska mora iskoristiti iskoristiti pogodnosti koje joj daje činjenica da ima plovne rijeke na svom teritoriju. Uvjeren je i da će predloženi sporazum pridonijeti rješavanju čitavog seta pitanja vezanih za ukupne gospodarske odnose sa Srbijom te podizanju standarde međusobne komunikacije dviju država.

Danijel Srb (HSP) upozorio je, međutim, da je s druge strane Dunava 11,5 tisuća hektara zemlje koja katastarski pripada Hrvatskoj, s nekoliko naselja u kojima žive hrvatski državljani. Upozorio je i da je tamo u pripremi izgradnja luke, te postavio pitanje što Hrvatska čini kako bi konačno riješila to pitanje. Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.