c S
Dnevne novosti

Mesić u Puli s istarskim političarima i gospodarstvenicima

06.02.2010 07:07 PULA, 5. veljača 2010.Hina Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u Domu Oružanih snaga u Puli, gdje se u povodu završetka desetogodišnjega predsjedničkog mandata sastao s istarskim političarima i gospodarstvenicima, ustvrdio kako je Istarska županija prešla granice Hrvatske u čuvanju i promidžbi vlastitog identiteta te u suradnji s regijama izvan Hrvatske.
Predsjednik Mesić pozvao je zato sve hrvatske županije na veću suradnju jer će ona, kako je rekao, "potaknuti i suradnju Hrvatske sa zemljama Europske unije, ali i onima izvan EU". "Istarsku županiju često sam isticao kao primjer koji trebaju slijediti i druge županije kad je riječ o planiranju i provedbi razvojnih projekata, promociji vlastitih identiteta, poštovanju ljudskih prava i vrednovanju antifašizma", istaknuo je, dodajući kako je Istra upravo po tome među najrazvijenijim hrvatskim županijama, što građanima jamči život na razini razvijenih europskih regija.

"Na taj način Istra je dinamikom svoga razvoja autentično pridonijela otvaranju Hrvatske europskim integrativnim procesima jer se dokazala kao jedan od onih krajeva u Europi u kojima se u punoj mjeri živi ideja europskog jedinstva", ustvrdio je predsjednik Mesić. Po njegovim riječima, sljedeći preduvjet bržeg razvoja Istre jest veća decentralizacija države i racionalizacija uprave.

"Mnogi decentralizaciju ne shvaćaju jer ta reforma uprave znači prenošenje ovlasti na niže razine, ali i prenošenje financijskih mogućnosti na niže razine, što onda omogućuje da se niže razine više motiviraju i da se iskoriste ljudski potencijali", rekao je, dodajući kako je danas Hrvatska jedna od najcentraliziranijih zemalja u Europi. Istaknuo je kako vjeruje da će u tom pogledu Istarska županija i dalje biti promotor ponajboljih prijedloga i pridonijeti da se ta reforma provede što brže i kvalitetnije.

"Istra ide u budućnost, ja u povijest, i tu ćemo se negdje naći", zaključio je predsjednik Mesić. Zahvalivši predsjedniku Mesiću na svemu što je učinio za promociju Istre, zbog čega je i proglašen počasnim građaninom Istarske županije, župan Ivan Jakovčić je rekao kako je upravo on obilježio jedno desetljeće te ga je pozvao da i dalje bude povezan s Istrom.