c S
Dnevne novosti

Ministri financija G7 obvezali se da će nastaviti gospodarski oporavak

08.02.2010 07:43 IQALUIT, 6. veljače 2010.(Hina/AFP) Ministri financija G7 htjeli su, nakon susreta u Iqualuitu, u Kanadi, umiriti ostatak svijeta kada je riječ o njihovoj zajedničkoj zadaći da podupru veoma slab gospodarski oporavak, obvezujući se na nastavak njihove politike oporavka.
"Nastavit ćemo provoditi politiku oporavka na koju smo se svi obvezali i razmišljamo o izlaznoj strategiji", rekao je kanadski ministar Jim Flaherty. "Svi smo odlučni u nakani da nastavimo podupirati naša gospodarstva sve dok se ne ostvari trajan oporavak", dodao je britanski ministar financija Alistair Darling.

Rast koji se nakon ljeta postupno vraća u zemlje G7 i dalje je uglavnom slab i rezultat je državne potpore gospodarstvu. Javni dug koji je uzrokovao pad burzovnih indeksa uoči ovog susreta i teškoće u napuštanju politike rasta troškova, na tiskovnoj konferenciji su potisnute u drugi plan. Dok su se troje ministara financija eurozone dogovarali tko će odgovoriti na pitanje o velikoj zaduženosti nekih država poput Grčke, Portugala i Španjolske, Flaherty je uzeo riječ i opetovao da to pitanje "treba riješiti Europska unija, a ne G7".

Euro je u petak pao na najnižu razinu prema dolaru od svibnja, a prema jenu od travnja. Ministri nisu govorili o zaduženosti zemalja G7 koja premašuje 30.000 milijarda dolara. Iz Iqaluita nije upućena svečana poruka, primjerice o tečaju, među kojima jena, kineske valute koja je ocijenjena umjetno niskom. Kanada je potvrdila da će se G7 i dalje povremeno sastajati. Zemlja će u lipnju u Huntsvilleu organizirati summit te skupine.