c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora odgodi osnivanja agencije za poljoprivredno zemljište

08.02.2010 07:45 ZAGREB, 5. veljače 2010.Hina Saborski klubovi većinom su podržali izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se do 1. srpnja odgađa osnutak agencije za poljoprivredno zemljište, no oporbeni su isticali da zakon podupiru samo kako se vlasnike zemljišta ne bi sprječavalo da njime slobodno raspolažu.
Iz vlade je objašnjeno da agencija još nije osnovana zbog antirecesijskih mjera i nemogućnosti zapošljavanja novih djelatnika, zbog čega je u siječnju zastao promet zemljištem. Kad Sabor prihvati taj zakon, poljoprivrednim zemljištem do srpnja će se moći trgovati u skladu s općim uvjetima za prodaju nekretnina.

Navedeno vladino objašnjenje oporbeni su klubovi u raspravi ocijenili potvrdom nesposobnosti i neučinkovitosti vlade i resornog ministarstva u vođenju zemljišne politike, a dio klubova pozvao je i da se osnivanje agencije odgodi do kraja ove godine. Dragica Zgrebec kazala je da će SDP zakonske izmjene podržati jedino zbog toga da bi vlasnici poljoprivrednog zemljišta mogli njime nesmetano raspolagati, ali i prozvala vladu da lošom zemljišnom politikom uzrokuje daljnji pad poljoprivredne proizvodnje, njezinu nekonkurentnost te rast uvoza.

Neprihvatljivim je ocijenila zakonsko rješenje da se lokalnim jedinicama dopušta gospodarenje državnim, ali i privatnim zemljištem, ocijenivši neustavnim svako zadiranje u slobodno raspolaganje privatnim zemljištem. Zlatko Koračević najavio je HNS-ovu suzdržanost kod glasovanja o zakonskim izmjenama, zahtijevajući da se osnivanje agencije odgodi do kraja, a ne sredine ove godine.

"Neshvatljivo je nešto što nismo napravili u godinu dana napraviti u četiri mjeseca", rekao je. Koračević je predložio i da Sabor glasuje samo o stupanju na snagu odredbe vezane uz agenciju, a da se ostali dio zakona, zbog spora o ustanovnosti njegova donošenja (broj glasova) 2008., ne provodi do odluke Ustavnog suda. "Negira se pravo vlasništva, siluje se procedura. Je li to nedostatak vizije ili nesposobnost održanja obećanja iz predizbornog vremena ne znam, ali najskuplji ceh plaćaju poljoprivredni proizvođači", rekao je Koračević.

Da bi osnivanje agencije trebalo odgoditi do konca godine, a s ostalim dijelom zakona pričekati do odluke Ustavnog suda smatra i Mile Horvat (SDSS). I on je prigovorio zbog donošenja zakona koji se ne provode, ističući da zbog toga najviše trpe građani, u ovom slučaju poljoprivrednici. Zdravko Kelić istaknuo je kako su u HSS-u znali da osnivanje agencije neće biti lako provesti, rekao je da nije osobno zadovoljan kako se provodi zemljišna politika "jer nismo napravili sve što smo očekivali". Kao odgovorne za nerješavanje statusa poljoprivrednog zemljišta prozvao je 88 općine i grada koje još nisu donijeli programe raspolaganja tim zemljištem, te 140 lokalnih jedinica koje su programe donijele, ali nisu po njima postupale.

"To je neodgovornost. Sve se na kraju svodi na ono ako vi ne možete to odraditi, može netko drugi (agencija)", poručio je Kelić. Nevenka Marinović (HDZ) istaknula je da se Vlada na odgodu osnivanja agencije za polovicu ove godine u prvom redu odlučila zbog krize, odnosno antirecesijskih mjera koje su za posljedicu imale i smanjenje sredstava za rad agencije te zabranu zapošljavanja u državnoj upravi.

Sve to, dodala je, zakočilo je prometovanje poljoprivrednim zemljištem i njegovo okrupnjavanje, a što se, naglasila je, kani ispraviti spomenutim zakonskim izmjenama. "Time sprječavamo negativne posljedice do kojih bi došlo zbog nemogućnosti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem", dodala je Marinović.