c S
Dnevne novosti

Van Rompuy: sadašnji rast ne jamči očuvanje europskog socijalnog modela

09.02.2010 07:40 BRUXELLES, 8. veljača 2010.Hina Europskoj uniji potrebna je strategija za veći gospodarski rast, jer sadašnji rast nije dovoljan za očuvanje europskog socijalnog modela, istaknuo je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy u pismu kojima poziva šefove država ili vlada zemalja članica EU-a na neformalni summitu u četvrtak u Bruxellesu.
"Gospodarska kriza pojačala je osjećaj hitnosti za preusmjeravanje naših napora i bolju međusobnu koordinaciju. Sva europska gospodarstva suočena su s velikim izazovima. Stopa našeg strukturnog rasta nije dovoljna za stvaranje radnih mjesta i očuvanje našeg socijalnog modela. Moramo djelovati zajedno kako bismo se suočili s tim izazovima i sačuvali europski način života te održali korak s ostalim velikim gospodarstvima u svijetu", ističe u pismu Herman van Rompuy.

"Svrha našeg sastanka u prvom redu je da raspravljamo o smjeru naših ekonomskih politika u godinama pred nama u obliku obnovljene strategije za stvaranje radnih mjesta i gospodarski rast", dodaje predsjednik Europskog vijeća, koji će u četvrtak prvi put predsjedati summitom EU-a. Glavna tema sastanka je osmišljavanje gospodarske strategije EU-a za predstojeće desetljeće. Europska unija pogođena recesijom i velikim proračunskim deficitima u nekoliko zemalja članica nastoji utvrditi novu strategiju koja bi trebala biti usvojena na summitu u lipnju.

Nova strategija pod nazivom "EU 2020", trebala bi zamijeniti "Lisabonsku strategiju" donesenu 2000. godine, kada je utvrđen cilj da do 2010. godine europsko gospodarstvo znanja postane najdinamičnije na svijetu, što je po općoj ocjeni ostalo mrtvo slovo na papiru. Osim o gospodarstvu, čelnici EU-a također će razgovarati o borbi protiv klimatskih promjena nakon neuspješne međunarodne konferencije u Kopenhagenu te o pomoći Haitiju, koji je razoren u stravičnom potresu,.

Sastanak na vrhu neće se održati na uobičajenom mjestu u zgradi Justus Lipsius, sjedištu Vijeća EU-a, nego u knjižnici Solvay, na pola puta između Vijeća i Europskog parlamenta. Na zahtjev Van Rompuya za stolom će sjediti samo šefovi država ili vlada, bez ministara ili savjetnika kao što je raniji bio običaj. Svaki od čelnika zemalja članica EU-a pri ruci će imati samo jednu osobu za potporu, ali će one morati ostati izvan dvorane za sastanke.

Ovaj put neće biti ni uobičajenih izjava pri dolasku čelnika na summit. Skupina fotoreportera i televizijskih snimatelja moći će snimiti početak sastanka i to će biti sve čime će mediji moći raspolagati do završetka summita. Tek nakon sastanka predviđene su konferencije za novinare na uobičajenom mjestu u zgradi Vijeća, gdje će novinari boraviti cijelo vrijeme summita. Takvom organizacijom summita, Van Rompuy želi postići što neformalnije ozračje, kako bi čelnici mogli opuštenije razgovarati bez straha da sve što kažu ne iscuri van.