c S
Dnevne novosti

Kosor: bez dogovora o ustavnim promjenama; nastavak razgovora u petak

10.02.2010 07:50 ZAGREB, 9. veljača 2010. Hina Premijerka Jadranka Kosor razgovarala je s čelnicima oporbenih stranaka o ustavnim promjenama, no nakon sastanka je izvijestila da do dogovora nije došlo, jer je oporba odbacila najnoviji vladin prijedlog da se uvede dopisno glasovanje za birače u tzv. dijaspori.
"Nismo se danas dogovorili, ali vjerujem da ćemo se do kraja tjedna dogovoriti", kazala je Kosor, najavljujući za petak još jedan sastanak oko ustavnih promjena. Izvijestila je da je oporba rezolutno odbila prijedlog dopisnog glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, te da vladajući neće dalje inzistirati na tom rješenju. Objasnila je da je dopisno glasovanje predloženo nakon što je oporba odbila ranija rješenja.

"To nije ništa što bismo isisali iz prsta, nego nešto što je poznato kao institut i u drugim europskim zemljama", rekla je Kosor. Dodala je da bi preduvjet dopisnom glasovanju bila prethodna registracija birača godinu prije izbora, kako bi se ažurirali birački popisi, ali da oporba uopće ne želi razgovarati o takvom rješenju. "Probat ćemo osmisliti nekakvo drugo rješenje", rekla je Kosor i naglasila da stranke vladajuće koalicije ne pristaju da se dovede u pitanje pravo glasa hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, te da je također riječ o uobičajenoj europskoj praksi.

Kao primjer je navela zastupnika talijanske nacionalne manjine Furia Radina koji ostvaruje pravo glasa na izborima u Italiji. Na pitanje je li netko danas doveo u pitanje biračko pravo dijaspore, Kosor je kazala kako je bilo i takvih prijedloga, ali nije htjela reći tko ih je iznio. Odbacila je tumačenje predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da vlada zastupa rješenja HDZ-a BiH.

"To je jedan pokušaj manipulacije ovoga problema, sasvim sigurno nije dobro i neće pridonijeti dogovoru", kazala je Kosor, koja ne vidi ništa sporno u tome da se stranke u Hrvatskoj zalažu za interese Hrvata u BiH. "Ako neka stranka u BiH zastupa interese i Hrvata u BiH onda mislim da mi svi u Hrvatskoj, a ne samo HDZ, moramo to poslušati, naprosto zbog toga što želimo da Hrvati budu i ostanu konstitutivni narod i što imamo ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima u BiH", rekla je premijerka, optužujući Milanovića za "pokušaj manipulacije".

Istaknula je da se Ustav mora promijeniti kako bi se, primjerice utvrdila potpuna neovisnost HNB-a i državne revizije, što su preduvjeti za donošenje zakona koji su mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja. "Da bismo se dogovorili, moramo stvarati pozitivno ozračje, a nikako jedni druge optuživati u javnosti. Mislim da to ne pridonosi ničemu", dodala je Kosor.