c S
Dnevne novosti

Senat smijenio Tipurića s dužnosti dekana Ekonomskog fakulterta

10.02.2010 07:45 ZAGREB, 9. veljače 2010.(Hina) Suspendirani dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić definitivno je odlukom Senata Sveučilišta smijenjen s mjesta dekana te visokoškolske institucije, izvijestio je novinare nakon sjednice Senata rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš.
Članovi Senata danas su se javnim glasovanjem očitovali o Bjeliševoj odluci da suspendira Tipurića zbog nepravilnosti u radu Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta. Bjeliš je dobio potrebnu dvotrećinsku većinu s 54 glasa za suspenziju, od ukupno 66 nazočnih. Dvoje članova Senata bilo je protiv, osmero suzdržanih, a dvoje ih se nije izjasnilo, izvijestio je rektor o rezultatima glasovanja.

Time je Senat potvrdio Bjeliševu odluku o Tipurićevoj suspenziji, koja je stupila na snagu 20. siječnja. O pravovaljanosti položenih ispita i dobivenih ocjena u sklopu sporne Ljetne škole, Sveučilište će svoje mišljenje u roku 90 dana proslijediti Ministarstvu, koje će o tome dati konačan pravorijek, rekao je rektor.

U izvješću Ministarstva navodi se niz nepravilnosti, među ostalim i podatak da su studenti Ljetnu školu na Ekonomiji plaćali 2000 kuna, što im je omogućilo 100-postotnu prolaznost, rekao je. Iako će se konačna odluka tek donijeti, Bjeliš je rekao kako je Senat mišljenja da niti studenti niti nastavnici ne bi trebali trpjeti štetu zbog nepravilnosti uočenih u poslovanju te škole.

Na novinarsko pitanje je li Tipurić jedini za to odgovoran, odnosno hoće li on jedini snositi sankcije, rektor je odgovorio da se istražuju i druge odgovornosti, ali da one nisu u njegovoj nadležnosti. Po Statutu Sveučilišta sada se pristupa izboru novoga dekana Ekonomskog fakulteta, a procedura bi mogla potrajati i do tri mjeseca. U međuvremenu Bjeliš je za obnašateljicu dužnosti dekana zagrebačkog Ekonomskog fakulteta imenovao prorektoricu za znanost i tehnologiju Melitu Kovačević.

Odluku Senata kratko je prokomentirao i smijenjeni dekan Darko Tipurić istaknuvši kako je Ljetna škola bila samo povod za njegovu smjenu. "Ovo je danas bio samo završni čin, već mi šest mjeseci skidaju glavu. Radi se o jednoj groteski i farsi, za što je Ljetna škola bila samo povod", kratko je rekao Tipurić za HTV.