c S
Dnevne novosti

Udruga hrvatskih pacijenata traži od predsjednice Vlade zdravstvo dostupno svima

11.02.2010 07:45 ZAGREB, 9. veljače 2010.(Hina) U povodu Svjetskog dana bolesnika 11. veljače Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) zatražila je od predsjednice Vlade Jadranke Kosor da sačuva hrvatski zdravstveni sustav na načelu solidarnosti zdravih i bolesnih te da liječenje bude jednako dostupno svima, ne samo onima koji imaju novca.
Predsjednik Marijo Drlje u pismu premijerki ističe kako zdravstvena reforma nije riješila problem listi čekanja koje onemogućuju dostupnost zdravstvene zaštite svima koji je trebaju. "Kapaciteti koji postoje, a prije svega rad u drugoj smjeni, nisu stavljenu u funkciju bolesnog čovjeka, dok se u privatnu praksu prošle godine slilo više od 600 milijuna kuna", ističe se u pismu.

Drlje traži od predsjednice Vlade izmjenu zakona kojim će se zabraniti rad zdravstvenim djelatnicima istodobno u javnom i privatnom sektoru. Udruga smatra da svakom zdravstvenom djelatniku treba omogućiti da se opredijeli hoće li raditi u državnoj ili privatnoj ustanovi, ali i da je javno zdravstvo opće dobro koje treba zaštiti.