c S
Dnevne novosti

Sabor o ponovnu imenovanju Mladena Bajića

11.02.2010 07:52 ZAGREB, 10. veljače 2010.Hina Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja raspravljati o vladinu prijedlogu da se Mladen Bajić imenuje na dužnost glavnog državnog odvjetnika u još jednom, trećem, mandatu.
Ponovno Bajićevo imenovanje dobilo je zeleno svjetlo saborskog odbora za pravosuđe, no protivi mu se SDP, optužujući Bajića da je u procesuiranju korupcije slijedio naloge politike.

Tvrde da su istrage državnog odvjetništva, koje su otvorene u zadnjih šest mjeseci, usmjerene isključivo na već otpisan HDZ-ov kadar. Bajiću zamjeraju i taktiziranje u aferi "kamioni", u kojoj je istraga, tvrde oporbenjaci, otvorena s četiri i pol godine zakašnjenja.

Bajić odbacuje takva tumačenja te ističe da je za snažnije rezultate DORH-a presudan bio novi zakon o kaznenom postupku, kojim je u srpnju uvedena državnoodvjetnička istraga. U raspravi o Bajićevu reizboru sutra bi trebala sudjelovati i premijerka Jadranka Kosor, koja je već odbacila SDP-ove optužbe na Bajićev račun.

Kosor ističe da je Bajić dobio pohvale glavnog haaškog tužitelja Sergea Bramertza te da borba protiv korupcije daje rezultat.