c S
Dnevne novosti

Josipović: o glasovanju dijaspore potreban dogovor

12.02.2010 07:48 ČAKOVEC, 10. veljače 2010.(Hina) Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Čakovcu da će o glasovanju dijaspore i vlast i oporba morati naći kompromisno rješenje.
"Mogućnost glasovanja hrvatskih državljana s prebivalištem izvan domovine pismenim putem nije najsretnija. Taj oblik glasovanja, sms-om ili e-mailom zahtijeva vrlo visok stupanj demokratske svijesti s jedne i odličnu organizaciju s druge strane, kazao je Josipović odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s ustavnim promjenama koje se odnose na glasovanje dijaspore.

Nije isključio mogućnost da takav oblik glasovanja u budućnosti postane prihvatljiv. U Čakovcu je Josipović s međimurskim županom Ivanom Perhočem i gradonačelnikom Brankom Šalamonom razgovarao o pitanju nekretnina koje su preuzete od vojske i trebaju biti stavljene u uporabu, ali u prvom redu u suradnji s lokalnom samoupravom. Također se razgovaralo o teškoćama u najsjevernijoj hrvatskoj županiji, a Josipović je istaknuo da predsjednik države djeluje u suradnji s vladom, izrazivši uvjerenje da će vlada pridonijeti uklanjanju tih teškoća.

Nakon susreta s gospodarstvenicima Josipović je kazao da je unatoč svim teškoćama Međimurje na dobru putu da bude izvozna perjanica. "U okviru ustavnih ovlasti usredotočit ću se na gospodarska pitanja i gospodarsku diplomaciju te ću tako koliko god budem mogao pomoći međimurskom gospodarstvu", kazao je Josipović. Posjet Čakovcu Josipović je završio susretom s umjetnicima i kulturnim djelatnicima te druženjem s građanima.

Josipović se prijepodne u Varaždinu sastao sa županom Predragom Štromarom i gradonačelnikom Ivanom Čehokom, gospodarstvenicima te djelatnicima u kulturnim ustanovama. Na novinarski upit je li se u razgovoru s gradonačelnikom i županom dotaknuo "afere gradska vijećnica", Josipović je rekao da afere izlaze na vidjelo ne samo u Varaždinu već i u drugim dijelovima države te da vjeruje kako će ih sve istražiti nadležna tijela. Istaknuo je da predsjednik niti istražuje, niti sudi, već potiče vladavinu prava i rad pravne države.